Porsche 914 Limited Edition

Deze Porsche 914/4 1.7 staat beter bekend als de Volksporsche. Die benaming komt niet alleen voort uit de samenwerking met Volkswagen maar ook omdat het een instapmodel van Porsche was. De Porsche werd samen met Volkswagen ontworpen en geproduceerd tussen 1969 en 1976.

Eind jaren ’60 deelden Volkswagen en Porsche de behoefte aan een nieuw model, Porsche zocht een opvolger van de 912 en Volkswagen moest de Karmann Ghia vervangen. Destijds werd het grootste gedeelte van het ontwikkelwerk van Volkswagen door Porsche verricht. Ferdinand Piëch, hoofd research en development bij Porsche, kreeg de verantwoording over het 914 project.

De oorspronkelijke gedachte was dat de 914 werd verkocht als een Volkswagen met een viercilinder en de zescilinder versies als Porsche. Echter besloot Porsche tijdens de ontwikkeling dat deze twee labels op dezelfde carrosserie weleens schadelijk zou kunnen zijn voor het imago, met name in Amerika. Dus overtuigde Porsche Volkswagen om beide modellen in de USA met een Porsche logo af te leveren.

Na de presentatie op 1 maart 1968 van het eerste prototype werd de communicatie verstoord tussen beide fabrikanten vanwege de dood van de Volkswagen topman Heinz Nordhoff. Zijn opvolger was nooit betrokken geweest bij het project en was dus niet op de hoogte van de plannen. Het gevolg was dat Volkswagen de rechten van het model volledig claimde omdat Porsche tot nu toe niet wilde delen in de kosten. Om het project door te laten gaan besloot Porsche te participeren, echter dreef dat weer de prijzen op van de 914. De 914/6 (met zescilinder) bleek uiteindelijk marginaal minder te kosten dan de Porsche 911 T, de tot dan toe goedkoopste Porsche. Als gevolg daarvan verkocht de 914/6 slecht terwijl de 914/4 de bestseller werd met meer verkoopaantallen dan de Porsche 911. De 914/4 werd als Volkswagen-Porsche verkocht, de 914/6 werd als “echte” Porsche verkocht. Er zouden maar liefst 118.000 stuks geproduceerd worden van de viercilinder versie.

Het basismodel, de 914/4, beschikte over een 80pk 1700cc luchtgekoelde Volkswagen-motor met injectie. De zescilinder Porsche 914/6 had dezelfde motor als de 911 T met carburateurs en leverde 110pk. Karmann produceerde de Volkswagen versies geheel in hun eigen fabriek, de Porsche versies werden als rollend chassis bij Porsche afgeleverd voor verdere assemblage. Het grootste verschil zat in het feit dat de 914/6 over het onderstel en de remmen beschikte van de Porsche 911 wat voor een duidelijk betere handling zorgde ten opzichte van de viercilinder modellen.

Vandaag de dag wordt de Porsche 914 steeds meer gewaardeerd met stijgende prijzen als gevolg, zie ook dit artikel.

HET AANBOD

Deze Porsche 914 Limited Edition uit 1974 en 106.400km op de teller wordt te koop aangeboden in Nederland via Autoscout24.nl. De 101pk sterke Limited Edition werd destijds gebouwd om de successen van Porsche in de Can Am races te vieren. Slechts 1.000 exemplaren zijn er gebouwd waarvan de helft in geel en de andere helft in creme wit. Er zouden nog maar 97 van de laatste kleur in rijdende conditie zijn volgens de kenners. De prijs van deze exclusieve Porsche is € 50.000.

Deel hieronder je mening over deze Porsche!

Tags from the story
0 replies on “Porsche 914 Limited Edition”