Ex-Autodelta Alfa Romeo 2000 GTAm Competition

De in 1965 in Amsterdam geïntroduceerde Alfa Romeo GTAm maakt onderdeel uit van de legendarische GTA familie die gebouwd is van 1965 tot 1971. De letters GTA staan voor Gran Turismo Alleggerita waarbij het laatste woord staat voor “lichter gemaakt”, in geval van de GTAm betekende dat deze maar liefst 200kg lichter was dan de standaarduitvoering. Uiterlijk was de racer herkenbaar aan de lichte polyester uitgebouwde bodypanelen, het spartaanse interieur met een dik Momo stuurwiel en ramen van plexiglas.

De topversie van de familie werd in 1970 geïntroduceerd en was gebaseerd op de 1750 GTV. Al snel werd de 1.779cc motor uit de GTV 1750 vergroot naar 1.985cc. Daardoor had de motor een andere boring en slag dan de latere GTV motor en een andere cilinderkop. Alfa Romeo besloot het voor de Amerikaanse markt ontwikkelde injectiesysteem ook toe te passen in de GTAm, dat verklaart tevens de “Am” in de benaming wat voor America staat. De motor leverde in eerste instantie 220pk, na de aanpassingen werd er maar liefst 245pk uit het viercilinder blok geperst! Dat zorgde voor een topsnelheid van boven de 220 km/u.

Autodelta, het bedrijf dat officieel de preparatie van de raceauto’s van Alfa verzorgde, was verantwoordelijk voor de productie, al gaat ook het verhaal dat enkele particulieren zelf een GTAm gebouwd hebben op basis van een 1750 GTV met originele onderdelen van Autodelta. Op het circuit wat het model niet onverdienstelijk, zo stuurde onze eigen Toine Hezemans een GTAm naar de overwinning van het Europese Touringcar Kampioenschap in 1970.

De kans om een mooie betaalbare Alfa Romeo GTAm “te koop” vinden is erg klein, er zijn slechts 40 stuks geproduceerd waarvan 19 fabrieksauto’s en 21 voor particulieren die deel wilden nemen aan de Group 2 races.

HET AANBOD

Deze Alfa Romeo 2000 GTAm Competition is oorspronkelijk door Autodelta voor het fabrieksteam gebouwd om deel te nemen aan de 6-uurs race op de Nurburgring in 1970 met Herbert Schultze en Reinhardt Stenzel achter het stuur waar men een 5e plaats overall wist te bemachtigen. Nu wordt deze te koop aangeboden door veilinghuis Bonhams. Na de race werd de auto door Autodelta uit elkaar gehaald en op 25 maart 1978 verkocht aan een Alfa Romeo dealer in Palermo, Sicilie. Daarna volgden er diverse eigenaren die deelrestauraties hebben uitgevoerd. Gedurende de jaren 2012 en 2013 heeft er een omvangrijke restauratie plaatsgevonden door Alfa Romeo Club Scuderia waarbij de originele motor opnieuw is opgebouwd door de specialist Chiapparini. Nadat de restauratie was afgerond heeft de GTAm aan diverse historische races van naam en faam deelgenomen. De Alfa verkeert volgens de verkoper in een uitstekende conditie en beschikt over FIA-papieren en uitvoerige documentatie van de historie. De opbrengst wordt geschat tussen de € 300.000 en € 410.000.

Deel hieronder je mening over deze Alfa!

Tags from the story
0 replies on “Ex-Autodelta Alfa Romeo 2000 GTAm Competition”