Saab 900 Turbo S Cabriolet

De Saab 900 rolde van 1978 tot 1998 in twee generaties uit de fabriek. Dit model valt onder de eerste generatie en staat bekend onder de naam “classic” die tot 1993 in productie is geweest. De Turbo was het hoogtepunt uit misschien wel de gehele geschiedenis van Saab, een automobiel icoon die nog steeds op vele liefhebbers mag rekenen.

De Classic was gebaseerd op de Saab 99 waarbij het front langer was gemaakt om aan de Amerikaanse regelgeving ten aanzien van een frontale botsing te kunnen voldoen. Opvallend was dat de viercilinder motoren “andersom” waren gemonteerd, dat wil zeggen dat de krukas zijn vermogen aan de voorkant leverde waar het via kettingen naar de transmissie werd gebracht. De link met de vliegtuighistorie is in dit model goed zichtbaar door de gebogen rechtopstaande vooruit voor een goed zicht.

Halverwege de jaren ’80 stelde de toenmalige president van Saab-Scania Amerika een cabriolet te ontwikkelen op basis van de 900. Op basis van de tweedeurs versie werd een prototype ontwikkeld en in 1983 verscheen de cabriolet voor het eerst op de IAA in Frankfurt waarna men, door de onverwacht grote belangstelling, besloot het model in productie te nemen. Zo liepen in de lente van 1986 de eerste cabriolets van de band bij Valmet Automotive in Finland waarvan het gros naar de USA verscheept werd. In 1987 verscheen een cabriolet met een licht aangepaste front bedoeld voor alle markten waar Saab actief was. In Nederland bleef het een zeer exclusieve verschijning omdat de auto met zijn prijs van bijna 100.000 Gulden bijna twee keer zo duur was dan de gesloten variant.

Kijk hier naar de heerlijk eigentijdse originele promotiefilm:

HET AANBOD

Deze Saab 900 Turbo S Cabriolet uit 1992 in blauw metallic met slechts 93.101km op de teller wordt te koop aangeboden in Nederland. De Saab is nieuw in Italië geleverd en is in 2007 naar Nederland geïmporteerd, enkele jaren geleden is het interieur voorzien van nieuwe beige leren bekleding. Onlangs is de motor volledig gereviseerd. De auto is goed gedocumenteerd met diverse onderhoudsfacturen en een taxatierapport. Kortom, een netter exemplaar kom je niet gauw tegen! De prijs van deze coole Zweed is € 15.500. Zie HIER voor de advertentie van Lex Classics.

Deel hieronder je mening over deze Saab!

Tags from the story
0 replies on “Saab 900 Turbo S Cabriolet”