Lancia Stratos HF

Stel je hebt de middelen en je bent op zoek naar een legendarische supercar met racehistorie. De kans is groot dat je dan bij een Lancia Stratos uit gaat komen. Het zal echter nog een hele uitdaging worden om er überhaupt eentje te vinden. Wij zijn deze uitdaging aangegaan en hebben het web nauwkeurig afgestruind met deze felgele Stratos als beloning.

De Lancia Stratos HF is de officiële benaming, waarbij HF staat voor High Fidelity, en werd met name bekend vanwege de vele rallysuccessen. Zo won de auto de World Rally Championship in 1974, 1975 en 1976. In 1971 werd de auto aan het grote publiek voorgesteld tijdens de Turijn Motor Show. Het opmerkelijke design kwam van de hand van Bertone waarbij het meest opvallende de raamindeling was. Dat gaf de auto een uitstekend zicht op de weg terwijl er naar achteren nauwelijks zicht was. Bertone was ook degene die Lancia uiteindelijk overtuigd heeft de auto in productie te nemen, Lancia zag het model in eerste instantie niet zitten.

Gedurende de jaren 1972 en 1973 werd de Stratos met name als testauto ingezet bij diverse races. Pas in 1973 werd besloten minimaal 500 exemplaren te produceren voor homologatie in het World Rally Championship. Omdat de regels voor homologatie in 1976 wijzigden naar een minimaal productieaantal van 400 stuks bleef in 1978 het uiteindelijke aantal steken op 492 stuks. Het productiemodel kreeg de beschikking over de middenmotor van de Dino Ferrari V6 die 192pk leverde. Dat bezorgde de Stratos een topsnelheid van 232km per uur. De raceversies werden echter opgevoerd naar minimaal 280pk en met turbo zelfs tot 560pk. Die laatste versie bleek echter niet zo betrouwbaar te zijn als de atmosferische versies. De auto bleef ook na 1978 competitief, zelfs in 1981 werd er nog een overwinning behaald in de rally van Corsica (World Rally Championship).

Zowel in 2005 als in 2010 zijn er pogingen ondernomen, o.a. door een bekende Stratos verzamelaar, om de legende weer leven in te blazen. Overigens werd dat niet vanuit Lancia geïnitieerd en uiteindelijk zijn de plannen niet levensvatbaar gebleken.

Hieronder rijdende beelden van een gepassioneerde Stratos berijder:

De knalgele Stratos in dit item wordt te koop aangeboden bij een dealer in Capriolo in de buurt van Brescia in Noord-Italie, dateert van 1978 en zou in perfecte staat verkeren. De prijs is, zoals zo vaak bij dit soort exoten, helaas op aanvraag. Wij dromen al weg bij de gedachte dit rallykanon over de mooiste bergwegen van Italië en Zwitserland naar onze garage in Nederland te sturen. Natuurlijk met de nodige tussenstops zodat er ook tijd is om uitvoerig de spannende lijnen van de auto in je op te nemen…

Zie HIER voor de advertentie.

Geef hieronder je mening over deze auto!

Tags from the story
0 replies on “Lancia Stratos HF”