Alfa Romeo Alfasud Ti 105

“De Alfa die al in de folder roestte”, daar staat deze Alfa Romeo Alfasud om bekend. Dankzij een tip van Wouter kwamen we dit exemplaar tegen die wonder boven wonder geheel roestvrij is. De Alfasud werd in 1971 voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld en zou tot 1984 in productie blijven.

Om het gamma naar beneden af te ronden werd de Alfasud geintroduceerd als kleiner alternatief voor de Giulia, de eerste plannen daarvoor ontstonden al in de jaren ’60. In die periode was Alfa Romeo eigendom van de Italiaanse staat en om de werkgelegenheid te bevorderen in het arme zuiden van Italië werd besloten daar een nieuwe fabriek speciaal voor de Alfasud te bouwen. Deze locatie nabij Napels verklaart tevens de naamgeving. Giorgetto Giugaro, die net voor zichzelf begonnen was met de designstudio Italdesign werd gevraagd voor het ontwerp.

Het was de eerste Alfa met voorwielaandrijving en leek in eerste instantie een hatchback te zijn. Echter was de achterklep niet in zijn geheel te openen en was het dus een “gewone” 2- of 4-deurs. Pas in 1981 zou er wel een 3- en 5-deurs hatchback verschijnen.

De eerste reacties op de auto waren positief in termen van uiterlijk, rijeigenschappen en de binnenruimte. Echter al snel kwam de roestduivel om de hoek kijken, te wijten aan een slechte kwaliteit staal en productieproblemen in de nieuwe Zuid-Italiaanse fabriek. Er is in 1978 nog wel geprobeerd met een betere staalsoort en de benaming Alfasud Super de opinie bij te draaien, het imagoprobleem kon het model maar moeilijk van zich afschudden.

Deze Alfa Romeo Alfasud Ti 105 uit 1982 is één van de later geproduceerde uit de serie en wordt te koop aangeboden in Duitsland. De auto heeft slechts twee eigenaren gekend en laat een zeer lage kilometerstand zien van 105.000. Onder de kap ligt de relatief krachtige 105pk viercilinder boxermotor met 1.474cc. Volgens de verkoper verkeert de auto in een geweldige staat en is deze roestvrij. De Alfasud zou heerlijk aan het gas hangen en technisch topfit zijn. De prijs van deze bijzondere Alfa is € 17.950. Zie HIER voor de advertentie op Mobile.de.

Deel hieronder je mening over deze auto!

Tags from the story
One reply on “Alfa Romeo Alfasud Ti 105”

Comments are closed.