BMW M1

De BMW M1 is een zeer zeldzame verschijning op de aanbodsites, zeker dit exemplaar met maar 5.000km op de teller! De BMW M1 is van 1979 tot 1981 geproduceerd en is tot op heden de enige BMW met middenmotor. De straatversie met zijn zescilinder M30 motor met 277pk was zonder grote aanpassingen inzetbaar als raceauto waarbij de motor opgevoerd kon worden naar wel 950pk. De topsnelheid van de straatversie bedroeg 262 km/u. Het was dan ook de autosport waar de M1 ontstond, om actief te kunnen zijn op het circuit met het model waren minimaal 400 verkochte exemplaren van de straatversie vereist.

In het voorjaar van 1977 ontstonden de eerste geruchten over de komst van de M1 tijden de Autosalon van Genève. Omdat de productieaantallen te laag waren voor een grote fabrikant als BMW werd samenwerking gezocht met diverse partners. De Italiaanse Giorgetto Giugiaro was verantwoordelijk voor het ontwerp, Lamborghini en BMW Motorsport Gmbh zorgden voor de constructie en montage. Bijzonder was het buizenframe als basis met een kunststof carrosserie. Gedurende het project kwam echter Lamborghini in financiële problemen en dreigde men failliet te gaan. Tijdens een nachtelijke actie werden alle prototypes vanuit de fabriek in Modena verhuist naar de firma Baur. BMW werkte al langer samen met Baur voor zijn cabrioletversies van de BMW 3-serie. Pas in 1979 zou de eerste M1 daadwerkelijk bij de eerste klant afgeleverd worden.

Zie hieronder voor een prachtig filmpje over de BMW M1 van XCAR:

Deze BMW M1 ui 1980 is een zeer bijzonder exemplaar met maar 5.000km op de teller en staat te koop in Engeland. Volgens de verkoper verkeert de M1 in een uitstekende technische en optische staat. De auto is nieuw geleverd aan een M1 verzamelaar in Zwitserland, daarna is de auto met chassisnummer 4301160 in 2011 door een Britse verzamelaar aangekocht die de auto sindsdien heeft opgeslagen. De auto zou volgens opgave nog echt als een nieuw exemplaar aan doen en ook zo rijden. Omdat er maar 453 stuks van de M1 zijn geproduceerd is het een veel gezochte klassieker waardoor de prijzen nog altijd stijgende zijn. Slechts een handvol zouden er in Europa zijn in een vergelijkbare staat. De prijs is helaas op aanvraag. Zie HIER voor de advertentie van Munich Legends.

Deel hieronder je mening over deze auto!

Tags from the story
0 replies on “BMW M1”