BMW M1 AHG

De BMW M1 is van 1979 tot 1981 geproduceerd en is tot op heden de enige BMW met middenmotor. De straatversie met zijn zescilinder M30 motor met 277pk was zonder grote aanpassingen inzetbaar op het circuit waarbij de motor opgevoerd kon worden naar maar liefst 950pk. De topsnelheid van de straatversie bedroeg 262 km/u. Het was dan ook de autosport waar de M1 ontstond, om actief te kunnen zijn op het circuit met het model waren minimaal 400 verkochte exemplaren van de straatversie vereist.

In het voorjaar van 1977 ontstonden de eerste geruchten over de komst van de M1 tijden de Autosalon van Genève. Omdat de productieaantallen te laag waren voor een grote fabrikant als BMW werd samenwerking gezocht met diverse partners. De Italiaanse Giorgetto Giugiaro was verantwoordelijk voor het ontwerp, Lamborghini en BMW Motorsport Gmbh zorgden voor de constructie en montage. Bijzonder was het buizenframe als basis met een kunststof carrosserie. Gedurende het project kwam Lamborghini in financiële problemen en dreigde men failliet te gaan. Tijdens een nachtelijke actie werden alle prototypes vanuit de fabriek in Modena verhuist naar de firma Baur. BMW werkte al langer samen met Baur voor de cabrioletversies van de BMW 3-serie. Pas in 1979 zou de eerste M1 daadwerkelijk bij de eerste klant afgeleverd worden.

BMW M1 AHG

Deze BMW M1 AHG uit 1981 met slechts 33.996km ervaring staat in eigen land te koop bij Auto Leitner. De auto is afkomstig uit een privéverzameling en betreft een uniek exemplaar die destijds door AHG na het stoppen van de BMW M1 productie door de BMW dealergroep AHG is gebouwd met originele onderdelen. Deze auto was bestemd voor de directeur van AHG zelf, de heer Gartemann.

Opvallend is de bodykit en het lakwerk dat allemaal origineel is bij deze versie, daarnaast wist men de M1 op tal van punten beter te maken dan het origineel. De historie van deze M1 is volgens de verkoper uitstekend gedocumenteerd. Kortom; een hoogst begerenswaardig stukje BMW historie voor de fervente BMW verzamelaar met een goed gevulde portemonnee, voor 325.000 Euro kan je deze AHG ophalen in Alkmaar.

Deel hieronder je mening over deze BMW!

Tags from the story
0 replies on “BMW M1 AHG”