Volvo Duett 210

Zeg je Volvo dan zeg je stationcars, het is juist deze carrosserievariant waar Volvo bekend om staat. De Volvo Duett (intern bekend als PV 445) is geproduceerd van 1953 tot 1969 en kwam voort uit de vraag naar een ruimere auto dan de Volvo PV 444, ook beter bekend als de “Katterug”. Technisch was de Duett ook gebaseerd op die PV 444. De benaming Duett kwam voort uit de wens een auto te ontwikkelen voor twee doeleinden, namelijk voor vrije tijd en beroepsmatig. Feitelijk was de Duett een tweezitter met alleen voorstoelen en een grote laadruimte. Echter kon er simpel een achterbank ingebouwd worden waardoor er een extra zitrij ontstond.

De Duett was de grondlegger van alle stationwagons die de Zweden voort zouden brengen en werd immens populair onder kleine ondernemers.

Het belangrijkste verschil in technisch opzicht tussen de Katterug en de Duett was dat de eerste over een zelfdragend chassis beschikte en Duett een separaat chassis had. De Duett was leverbaar als gesloten bestelauto, bestelauto met ramen en als ambulance. In 1960 diende de verbeterde versie zich aan, de P210, uiterlijk onderscheidde deze zich door het voorruit uit één geheel in plaats van een gedeelde ruit. In februari 1969 rolde het allerlaatste exemplaar uit de fabriek, deze werd meteen bijgeplaatst in het museum in Gotenborg. De opvolger was de P220 Amazon Combi.

Volvo Duett 210

Deze Volvo Duett 210 uit 1967 wordt in eigen land te koop aangeboden door Witmer & Odijk. De auto zou in 2001 vanuit het besneeuwde maar droge hoge noorden naar Nederland zijn gehaald waarna de restauratie werd ingezet. Dat zou men erg grondig hebben aangepakt waarbij elk schroefje door de handen is gegaan, tevens is toen de carrosserie preventief tegen roest beschermd.

Onder de kap lag oorspronkelijk een 1.800cc exemplaar die 75pk leverde, echter werd besloten een zwaardere 2 liter variant in te bouwen met 90pk waardoor deze beter met het huidige verkeer mee kan komen. Het elektrische circuit werd naar 12V aangepast. Men vraagt 22.950 Euro voor de coole Volvo.

Deel hieronder je mening over deze Volvo!

Tags from the story
0 replies on “Volvo Duett 210”