BMW 850 CSI

De BMW 8-serie is een 2+2 GT met V8 of V12 motor en is geproduceerd van 1989 tot 1999. Het model was destijds zeer innovatief door onder andere een elektronisch gaspedaal, een zesbak in combinatie met een V12, de multi-link ophanging en meesturende achterwielen. Het model moest concurreren met de Porsche 928 en Mercedes-Benz SL, een segment waar BMW tot dan toe niet actief was. Er was BMW veel aan gelegen het model tot een succes te maken, de ontwikkelkosten van alleen de 850i worden al geraamd op een astronomische 1 miljard Duitse mark. Het leek een instant succes toen na de onthulling in Frankfurt in 1989 meteen 5.000 orders werden geplaatst. Echter begin jaren ’90 brak de Golfoorlog uit en stegen de brandstofprijzen naar recordhoogte waardoor de verkopen van de dorstige en zware 8-serie uiteindelijk tegen vielen. Daardoor werd het Beierse merk gedwongen om naast de V12 een kleinere motor te ontwikkelen waar de achtcilinder 840i uit voort kwam.

In 1992 werd de door BMW Motorsport ontwikkelde 850 CSI geïntroduceerd die de 8-serie qua sportieve prestaties op de kaart moest gaan zetten. Er kwam een nieuw ontwikkelde V12 motor onder de lange kap te liggen die 380pk leverde en 550Nm aan koppel. De CSI was enkel leverbaar met handbak en voor de drifters werd er een gelimiteerd slipdifferentieel aangebracht. De ingenieurs van M zorgden ervoor dat het onderstuur van de 850i werd uitgebannen door stuggere veren, dikkere torsiestangen en een 15mm verlaging toe te passen. Ook dankzij de brede sloffen en de snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging werd het weggedrag veel beter en werd de CSI een strak sturende auto en eindelijk de sportauto die de wereld verwacht had.

Na 10 jaar werd de productie in mei 1999 gestaakt. Er werden in totaal 30.621 exemplaren gebouwd – ver onder de verwachte honderdduizenden exemplaren die BMW zich tot doel gesteld had. Door het topmodel ontstond er weliswaar een kleine opleving in de verkopen, echter door de hoge prijs bleef te teller van de CSI steken op maar 1.510 exemplaren.

Filmpje!

HET AANBOD

Deze BMW 850 CSI in het opvallende Tobagoblauw uit 1994 wordt te koop aangeboden in Nederland. Het interieur is besteld bij BMW individual en is uitgevoerd in zwart/blauw nappa leder. Wellicht nog meer opvallend is de lage kilometerstand van slechts 67.962km. De auto is dan ook sinds 1999 in bezit geweest van de tweede eigenaar waarbij de auto deel uitmaakte van een verzameling. Enkel met mooi weer werd de CSI bereden. Volgens de verkoper is de CSI 100% optisch en technisch in orde. De prijs is € 59.500. Zie HIER voor de advertentie van Auto Leitner.

Deel hieronder je mening over deze BMW!

Tags from the story
0 replies on “BMW 850 CSI”