Aston Martin DB3

Deze Aston Martin DB3 wordt in Engeland te koop aangeboden door Fiskens en betreft één van acht bewaard gebleven originele exemplaren ter wereld. De DB3 was destijds de eerste racer met een spaceframe van het Britse merk en legde daarmee de basis voor de sportieve successen van Aston Martin.

Video:

In 2011 beschreef de bekende autojournalist Andrew Frankel in Motorsport het model als volgt “you cannot really argue its importance. Not only was it the first Aston to be built from the ground up as a pure racing car, it set off a chain reaction that would lead directly and without interval to Aston Martin winning not only Le Mans, but the world sports car championship eight years later”.

Het was David Brown die de smaak van het racen te pakken kreeg in aangepaste straatauto’s en vervolgens opdracht gaf tot de ontwikkeling van een racer voor Le Mans in 1951. De DB3 kende veel overeenkomsten met de Auto Union, vooral wat betreft het frame, ophanging en de Dion achteras. Ondanks het streven was de auto niet klaar voor Le Mans in 1951 en werd het pas het jaar daarop losgelaten op de circuits. De DB3 kende wisselende successen het eerste jaar maar bleek uitstekende geschikt voor lange afstandraces vanwege de betrouwbaarheid en handling.

 

Deze DB3 betreft het zesde gebouwde exemplaar en beschikte over een 3 liter zes-in-lijn, de eerste eigenaar was Rob Bob Dickson, een privé rijder die nauwe banden met het Works team van Aston Martin had. De auto werd volop ingezet op de circuits en schreef daarmee welluidende racehistorie. In 1954 kwam de auto in handen van Robert H Dennis die aanpassingen liet uitvoeren aan de motor en body, daarna werd deze wederom als racer ingezet. In 1988 dook de auto weer op bij een veiling van Coys of Kensington, zonder motor en body. Het was Albert Sollevi of Lindingo uit Zweden die de auto kocht en opdracht gaf aan Jaye Engineering, een bekende merkspecialist uit UK om de DB3 opnieuw op te bouwen en te herenigen met zijn originele motor. Daarna viel de auto in Japanse en Amerikaanse handen en schreef een aantal prestigieuze prijzen op zijn naam zoals Amelia Island, Pebble Beach en nam deze deel aan de Mille Miglia.

De prijs is helaas op aanvraag.

Deel hieronder je mening over deze Aston Martin!

Tags from the story
0 replies on “Aston Martin DB3”