Mercedes-Benz 300 SLS

De Mercedes 300SL Gullwing heeft zijn bijnaam te danken aan de opmerkelijke deuren. De manier waarop de deuren openden was echter niet voor de show maar droeg echt bij aan de stijfheid van de auto, tevens de reden van de hoge dorpels. Met zijn buizenchassis, zescilinder motor met directe injectie, dry sump, onafhankelijke wielophanging en gestroomlijnde body werd een legendarische auto geschapen.

De vraag naar de 300SL was vooral in Amerika erg groot. Max Hoffman, een bekende importeur van vele bekende Europese merken aldaar plaatste direct een order voor honderden exemplaren toen bekend werd dat de auto leverbaar was. Wellicht kwam de Amerikaanse populariteit ook voort uit het feit dat in 1954 de auto daar voor het eerst aan het grote publiek vertoond werd in New York. Maar ook bekende SL-rijders als Pablo Picasso, Clark Gable en Tony Curtis maakten de auto tot één van de meest begeerlijke auto’s ooit gebouwd. De prijs destijds was maar liefst bijna 3,5 keer zo hoog als een Porsche 356 1600 Super.

De SL leverde ongekende prestaties voor die tijd met een topsnelheid van meer dan 230km/u en een tijd van 9 seconden voor de sprint van 0 naar 100 km/u. Dat alles in relatieve rust en hoge mate van stabiliteit.

Nadat Mercedes-Benz de zeer succesvolle periode met de 300 SLR afsloot begonnen veel raceteams en particulieren hun eigen versies te bouwen op basis van de 300 SL. Ondanks dat ze in vele variaties voorbij kwamen werd de modificatie aangeduide als 300 SLS.

Mercedes-Benz 300 SLS

Deze Mercedes-Benz 300 SLS uit 1957 met chassisnummer  198042-7500681 wordt te koop aangeboden door Altena Classic Service in eigen land. Gedurende de jaren 2000 en 2001 werd de SL omgebouwd naar SLS-specificaties door HK-Engineering, een bekende SL-specialist in Duitsland. De SL werd voorzien van een speciale lage voorruit, race-uitlaat, rubberen race-tank en snelsluitingen voor de motorkap en kofferklep. Onder andere door een getunede lichtgewicht aluminium motor wist men maar liefst 250kg te besparen. De auto zou erg goed rijden en meerdere fameuze evenementen hebben aangedaan over de gehele wereld waaronder de Carrera Panamericana, de Goodwood Revival, Oschersleben en op de Nurburgring. De prijs is helaas op aanvraag. Zie voor meer foto’s bovenstaande link. (foto: Marc Vorgers).

Deel hieronder je mening over deze Mercedes-Benz!

Tags from the story
One reply on “Mercedes-Benz 300 SLS”

Comments are closed.