Lotus Esprit 2.2 SE Turbo

De Lotus Esprit is maar liefst 28 jaar in productie geweest tussen 1976 en 2004, uiteraard werd het model door de jaren heen steeds verder verbeterd. Het begon met een conceptmodel op de Autosalon van Turijn in 1972 van de hand van de Italiaanse ontwerper Giorgetto Giugiaro. Men was voornemens het model Kiwi te noemen maar dat zou betekenen dat er met de jarenlange traditie gebroken werd alle Lotus benamingen met een “E” te laten beginnen. De Esprit was geboren. Het definitieve productiemodel werd voor het eerst getoond op de Paris Motor Show als opvolger van de Europa.

De Lotus Esprit S1 was het eerste model uit een lange reeks en beschikte over een stalen chassis met een polyester body.  Een viercilinder middenmotor, afkomstig uit de Jensen Healey, zorgde voor de aandrijving en leverde 162pk. De Esprit voldeed aan de Lotus filosofie wat neer komt om auto’s zo licht mogelijk te bouwen, de weegschaal gaf bij de Esprit nog geen 1.000kg aan. Dat leverde een heel goed sturende auto op, echter de klanten hadden behoefte aan meer vermogen.

De Lotus Esprit S4 was de laatste evolutie van de klassieke sportauto met middenmotor, in dit geval een 2.2 liter 16 klepper met turbo die 264pk leverde. Met een reeks aan verbeteringen, met name aan het onderstel, was het één van de best sturende auto’s in de geschiedenis van Lotus tot dan toe. Voor het eerst was deze ook uitgevoerd met stuurbekrachtiging en werd deze standaard geleverd met fijne zaken als; Conolly leer, airconditioning, elektrisch bedienbare ramen, verwarmde spiegels, airbags en ABS.

Lotus Esprit 2.2 SE Turbo

Deze Lotus Esprit 2.2 SE Turbo uit 1994 wordt in Italië te koop aangeboden via Classic Driver. Het betreft een links gestuurd exemplaar die twee eigenaren heeft gekend die gezamenlijk 38.000km op de teller hebben gezet.

De 220pk sterke motor is onlangs nog van een verse distributieriem voorzien. Eigenlijk is zo’n Lotus een goed betaalbare sportauto met een prijskaartje van € 27.200.

Deel hieronder je mening over deze Lotus!

Tags from the story
0 replies on “Lotus Esprit 2.2 SE Turbo”