Jeep Cherokee Chief

De Amerikaanse Jeep Cherokee is typisch zo’n auto waar de gemiddelde milieuactivist de koude rillingen van krijgt. De full-size SUV is geproduceerd van 1974 tot 1983 door de Jeep divisie van AMC (American Motors Company). Het model was gebaseerd op de vierdeurs Wagoneer. De Cherokee gold niet alleen als het  “sportieve” alternatief maar zou je het model ook de grondlegger kunnen noemen van de huidige bekende SUV’s als de BMW X5 en de Porsche Cayenne. Het was dan het eerste model waarbij de term “Sport Utility” voor het eerste verscheen in de brochure. De Chief was één van de leverbare uitrustingen die vanaf 1975 leverbaar werd. De spoorbreedte van deze versies werden vergroot en er werden grotere banden gemonteerd waardoor de terreinvaardigheden toenamen.

De motorisering bestond uit een AMC zescilinder of achtcilinder. De V8 leverde 215pk waarmee de Cherokee elke andere 4×4’s in zijn klasse te snel af was. Later zouden er nog diverse andere motoren aan het programma worden toegevoegd met vermogens oplopend tot 198pk en maar liefst 6.6 liter inhoud!

Door de veel zuinigere Japanse concurrentie begin jaren ’80 liep de verkoop terug en werd de productie in 1983 gestaakt.

Deze Jeep Cherokee Chief is één van de weinige exemplaren die in Europa geleverd is en wordt te koop aangeboden in Duitsland. De eerste eigenaar was een brandweerkazerne in Oostenrijk die in mei 1980 de Jeep op kenteken zette. Tot aan 2011 is de Jeep in bezit geweest van die kazerne nadat een Nederlander de auto daar wist aan te kopen na een lange zoektocht naar de zeldzame Jeep. De Nederlander was gespecialiseerd in Jeeps en heeft en omvangrijke restauratie uitgevoerd met de bedoeling de auto te houden voor zijn eigen verzameling. Bijzonder aan dit model is de “Levi’s” uitrusting met het leren interieur. Onder de kap ligt de dikste motor die verkrijgbaar was, de 6.6 liter V8 met Edelbrock carburateurs in de zeldzame combinatie met een handgeschakelde versnellingsbak. Tevens is er een gasinstallatie aangebracht. De Jeep met 83.524km op de teller kom je niet snel tegen in deze top staat, de prijs is € 25.000. Zie  HIER voor de advertentie op Mobile.de.

Geef hieronder je mening over deze auto!

 

Tags from the story
One reply on “Jeep Cherokee Chief”

Comments are closed.