Citroen CX Prestige

De Citroën CX wordt door velen als de laatste “echte” Citroën gezien en is ruim 25 jaar op de markt geweest tussen 1974 en 1991. Meteen na zijn introductie kreeg de auto de titel “auto van het jaar” in 1975. Het model gold als opvolger van de iconische DS en was in dezelfde carrosserievarianten leverbaar, namelijk een 4-deurs Berline en een 5-deurs Break.

Richard Opron tekende voor de kenmerkende lijnen van de aerodynamische hatchback met de gladde zijkant, hellende motorkap en grote achterruit. Andere opmerkelijke stijlelementen waren de holle achterruit, half bedekte achterwielen en een enorm voorruit die slechts door één wisser werd schoongehouden. Ook het interieur was revolutionair met de zogenaamde “lunule” waar nagenoeg alle functies in samenkwamen. De autoradio werd verticaal in het dashboard geplaatst en de snelheid werd weergegeven door een reeks cijfers die door een venster liepen. In 1989 werd de CX opgevolgd door de XM, de Break bleef daarna nog twee jaar leverbaar tot de XM Break zich aandiende. Totaal zijn er meer dan één miljoen exemplaren van de CX geproduceerd.

Filmpje!

HET AANBOD

Deze nooit gerestaureerde Citroen CX uit 1979 met de ongelofelijke kilometerstand van 20.380km wordt te koop aangeboden door veilinghuis Artcurial. De eerste eigenaar kreeg de auto op kenteken op 20 november 1979 en heeft deze tot 2012 in bezit gehad! In die periode is de CX enkel gebruikt voor in de weekenden en vakanties, waarschijnlijk bij een vakantiehuis. Toen de eigenaar zijn zicht vanwege een ziekte verloor is de auto in een verwarmde garage weggezet. De huidige eigenaar kreeg de opdracht om de auto te verkopen en heeft onlangs nog een grote beurt laten uitvoeren waarbij diverse onderdelen zijn vervangen. Zo is de benzinetank, brandstofpomp, alle vier banden en de uitlaat vervangen. De CX in de luxe Prestige trim is uitgevoerd in de tijdloze grijze lak met beige stoffen bekleding. Een fantastisch bewaard gebleven exemplaar voor een echte liefhebber waar je niet snel een tweede van zal vinden. De opbrengst wordt geschat tussen de € 35.000 en € 45.000. Zie HIER voor de advertentie op Classic Driver.

Deel hieronder je mening over deze CX!

Tags from the story
One reply on “Citroen CX Prestige”

Comments are closed.