BMW 3.0 CS Alpina B2

Wow, wat een heerlijke zeldzame BMW Alpina kregen we als tip door van THECOOLCARS.nl fan Bart! De BMW CS, met de interne benaming E9, is door Karmann gebouwd tussen 1968 en 1975. Het platform bleek erg succesvol in de autosport, met name de 3.0 CSL bezorgde het Beierse merk vele podiumplaatsen en droeg daardoor positief bij aan het imago van sportieve rijdersauto’s.

De Firma Alpina bouwde in de jaren ’60 en begin ’70 een sterke reputatie op met tuningonderdelen voor het BMW programma. Dat succes in combinatie met de hoge kwaliteit van de onderdelen maakte de entree van Alpina in de racerij mogelijk. Dat leidde vrij snel tot succes op o.a. de 24-uurs race van Spa. Deze successen bracht BMW en Alpina dichter bij elkaar en werd er besloten gezamenlijk aan een lichtgewicht CS te werken, de legendarische 3.0 CSL was geboren.

Deze BMW 3.0 CS Alpina B2 is gebouwd in 1973 als originele links gestuurde 3.0 CS en wordt nu te koop aangeboden in Engeland. De eerste tenaamstelling is van een BMW-dealer in Köln. Snel daarna in 1974 is de auto aangekocht door een uitgever uit Köln. In 1975 kwam de auto in handen van een fanatieke autoliefhebber die de 3.0 CS vlak na de aankoop naar BMW/Alpina stuurde voor de extreem kostbare conversie naar de Alpina B2 uitvoering. Alpina zorgde er met deze conversie voor dat de motor met drie Solex carburateurs naar 230pk werd gebracht in plaats van de originele 180pk. Er werden ook aanpassingen gedaan aan de cilinderkop, aandrijfas en de inlaat- en uitlaatkleppen. Daarnaast werd het onderstel aangepast, een Alpina voorspoiler gemonteerd, een BMW achterspoiler gemonteerd, Alpina stuurwiel geplaatst, Alpina Scheel sportstoelen in het interieur geschroefd en 7 inch Alpina velgen gemonteerd. Maar 192 stuks van de BMW 3.0 CS Alpina B2 zijn er gebouwd. Waarschijnlijk speelde het stevige prijskaartje een rol in deze lage productieaantallen.

In 1981 verkocht de liefhebber de Alpina, werd het kenteken geschorst en ging de auto voor lange tijd de opslag in. Pas in 2010 besloot de toenmalige eigenaar om een verbluffende restauratie uit te voeren. De gehele auto is gedemonteerd en naar concoursstaat teruggebracht. Ook de motor is geheel uit elkaar gehaald en opnieuw opgebouwd. De kosten van de restauratie bedroegen maar liefst €73.000! Nu wordt de Alpina te koop aangeboden met maar 114.000km op de teller. Een unieke kans voor de liefhebber… de prijs is helaas op aanvraag. Zie HIER voor de advertentie op CarAndClassic.

Geef hieronder je mening over deze auto!

0 replies on “BMW 3.0 CS Alpina B2”