Austin Healey Sprite Mk1 Frogeye

De Austin Healey Sprite werd door British Motor Corporation (BMC) op de markt gebracht in 1958 met de bedoeling een tweezits sportwagen voor de “gewone” man te aan te kunnen bieden. Om het betaalbaar te houden werd een licht opgevoerd motorblok van de Austin A-serie gebruikt. Destijds was de Sprite in Engeland te koop voor maar £ 669. De herkomst van de bijnaam “frogeye” komt overduidelijk voort uit de kenmerkende bolle koplampen die als goedkoper alternatief dienden voor de oorspronkelijk geplande klapkoplampen.

Het Italiaanse Innocenti maakte de Sprite in licentie van 1961 tot en met 1968 op basis van een oud productiechassis en een aangepaste carrosserie. De typeaanduiding was Innocenti 950 of 1100 Spider afhankelijk van het type motor onder de kap.

De Austin Healey Sprite Mk1 Frogeye is geproduceerd tot 1961. Kenmerkend was dat de voorzijde uit één stuk bestond waardoor de motor bij het openen van de kap geheel vrij kwam te liggen. De 948cc motor met dubbele SU-carburateurs leverde 43pk. Dat stelde het autootje in staat een topsnelheid te bereiken van 133 km/u en duurder de 0 naar 100 sprint 21 seconden. Enkel het hoogstnoodzakelijk was aanwezig op de Sprite, zo waren er geen deurhendels aan de buitenzijde, geen zijruiten en geen sloten. Zelfs een kofferdeksel ontbrak, de bagageruimte was enkel toegankelijk wanneer de leuningen van de stoelen werden verwijderd. Later zou er meer luxe en veiligheidsaspecten toegevoegd worden in de opvolgers tot en met de Mk4 die tot 1971 in productie bleef.

Zie hieronder voor rijdende beelden:

Deze Austin Healey Sprite Mk1 Frogeye uit 1960 met 98.000km ervaring wordt in Duitsland te koop aangeboden. De witte lak, de spaakwielen en de rode leren bekleding maken het tot een frisse opvallende verschijning. De rechts gestuurde Healey wordt te koop aangeboden voor € 12.900 wat erg aantrekkelijk lijkt. Zie HIER voor de advertentie op Mobile.de.

Deel hieronder je mening over deze auto!

Tags from the story