Volkswagen Kever Ovaaltje

Dit is met zekerheid één van de bekendste en tevens langst geproduceerde auto’s ooit! De Volkswagen Kever is gebouwd van 1938 tot 2003 en is uitgegroeid tot een icoon. Tot 1967 stond het model bekend als de Typ 1, 1200 of 1300 waarbij de benaming was afgeleid van de motorinhoud. Bronnen vermelden dat de New York Times waarschijnlijk de eerste was die met de benaming “Beetle” kwam. Uiteindelijk zouden er meer dan 20 miljoen exemplaren geproduceerd worden.

De geschiedenis begint met een opdracht van Adolf Hitler aan Ferdinand Porsche om een auto voor het volk te maken. Er werd een viercilinder boxermotor achterin geplaatst. Echter door de oorlogsindustrie was er weinig capaciteit om de productie grootschalig op te starten, pas na de oorlog liepen er grote aantallen van de band. De eerste modellen hadden geen achterruit, natuurlijk was dit erg onhandig en werden er twee kleine ruitjes in de vorm van een bril geplaatst wat de bijnaam “brilkever” opleverde.

Begin jaren ’50 werd de achterruit vergroot met 50% wat het model de bijnaam “Ovaaltje” opleverde. Door de jaren heen werden er steeds weer verbeteringen uitgevoerd. Zo was de enige overeenkomst tussen het model uit 1949 en de Kever uit 1970 een rubberen afdichtstrip  van de motorkap.

De laatste Kever werd gebouwd in Mexico op 30 juli 2003. Daarvoor was de productie in Duitsland al gestopt toen de Volkswagen Golf zich in 1974 als opvolger aandiende.

De Volkswagen Kever Ovaaltje in dit item uit 1954 wordt in Nederland te koop aangeboden en betreft een zogenaamd Standaard 1/11 model. Volgens de verkoper is dat de meeste sobere uitvoering van de Kever. Er zijn dus geen chromen strips, hydraulische remmen en geen stoelrails aanwezig. Volgens opgave zouden de vloeren, bodem, kokerbalken, wielkasten, bumpersteunen en de bandenbak zich in een schitterende staat bevinden. De carrosserie is een keer opnieuw gespoten in de originele kleur zonder gebruik van plamuur. Onderaan de deur, bij de uitsparingen van de bumpersteunen en bij de regengoot zouden wat blaasjes zitten. De auto zou goed rijden en remmen. Het “Ovaaltje wordt aangeboden voor € 11.950. Zie HIER voor de advertentie op Marktplaats.

Geef hieronder je mening over deze auto!

 

Tags from the story
0 replies on “Volkswagen Kever Ovaaltje”