BMW Alpina C1 2.3

De Duitser Burkhard Bovensiepen wist als jonge ingenieur meer vermogen te halen uit de standaard BMW-modellen waarop hij besloot tuningkits voor het Beierse merk te gaan leveren. In de jaren ’70 was het bedrijf, dat opereerde onder de naam Alpina, zeer succesvol in het Europese Tourwagenkampioenschap. In diezelfde periode werd Alpina officieel erkend als autoconstructeur waardoor een “echte” Alpina als zodanig ook op het kentekenbewijs geregistreerd staat. De slogan van Alpina was jarenlang “Perfektion im Detail”, men weet tot op de dag van vandaag perfecte BMW-modellen nog verder te perfectioneren en heeft een ijzersterke reputatie opgebouwd als het gaat om verfijnde techniek en betrouwbaarheid.

De BMW Alpina C1 2.3 verscheen eind 1983 met een 2- of 4-deurs 323i E30 als basis. Standaard was een sperdiff, Bilstein dempers, handgeschakelde versnellingsbak met standaard overdrive 3,45:1 eindoverbrenging of met de sportbak 3,25:1 eindoverbrenging. De motor van de 323i werd vervangen door een complete motor gebouwd door Buchloe met speciale gesmeden Alpina kop met hervormde hemisferische verbrandingingskamers en een set gesmeden Mahle zuigers passend in de hervormde verbrandindingskamer. De compressieverhouding werd verhoogd van 9,8:1 tot 10:1. Het resultaat was een vermogen van 170pk.

BMW Alpina C1 2.3

Deze BMW Alpina C1 2.3 uit 1984 wordt in de USA te koop aangeboden via Classic Driver. Slechts 35 exemplaren van dit type zijn er destijds gebouwd waardoor het een zeer begerenswaardig aanbod is voor de verzamelaar. Dit exemplaar met productienumer 0179 en donkerblauwe lak zou nog volledig origineel zijn en in perfecte staat verkeren.

alpina-9 alpina-2

alpina-12 alpina-11

De Alpina striping en eigentijdse agressieve spoiler maken het jaren ’80 plaatje helemaal compleet. Bijzonder is dat er geen roest te ontdekken is en de teller een zeer bescheiden 64.450km aangeeft. Voor een kleine € 81.900 heb je één van de coolste modellen die de beide Duitse Firma’s hebben voorgebracht in de garage staan. Dat lijkt nu een stevig bedrag maar zou na verloop van tijd weleens een uitstekende investering kunnen zijn.

Deel hieronder je mening over deze Alpina!

Tags from the story
0 replies on “BMW Alpina C1 2.3”