Waar aan te denken als je oldtimer uit de stalling komt in de lente?

Het is lente dus het is weer tijd om volop van je oldtimer of youngtimer te gaan genieten! Tips voor het stallen van je auto tijdens de winter zijn gemakkelijk te vinden, maar wat moet je eigenlijk doen ter voorbereiding van de lente en de zomer wanneer je oldtimer of youngtimer weer uit de winterstalling komt?

Wij hebben de volgende zeven tips voor je:

1. Inspecteer de auto uitvoerig. Ondanks dat je misschien het stuur niet hebt aangeraakt en deze netjes binnen staat is je auto nog steeds onderhevig aan “de elementen” wat kan betekenen dat slangen en riemen scheurtjes zijn gaan vertonen. Check ook de ruitenwissers en de banden goed aangezien deze ook kunnen gaan scheuren. Uiteraard hoort daar ook de controle van de bandenspanning bij. Loop de bedrading na omdat sommige knaagdieren van de isolatie schijnen te houden. Sluit de inspectie af met een check van de accu en laad deze zo nodig op.

2. Controleer alle vloeistoffen vervang ze wanneer nodig. Vloeistoffen zijn belangrijk om de auto soepel te laten rijden. Remvloeistof heeft de neiging om vocht op te nemen dus test ook de remmen voor je de auto langer gaat gebruiken. Loop de overige vloeistoffen na, vooral de olie, en vervang ze als je het niet vertrouwt.

3. Open de stalling en start de autoNu de belangrijkste zaken gecontroleerd zijn kan je gerust de motor starten, uiteraard nadat je de deuren van de winterstalling geopend hebt. Maak niet meteen veel toeren maar laat de motor rustig stationair lopen. Luister goed naar de motor en haal hem van het contact als je rare geluiden hoort. Controleer tijdens het lopen van de motor op lekken door de motor te inspecteren en onder de auto te kijken.

4. Controleer alle verlichting. Het is dus handig als je iemand meeneemt waarmee je samen deze check kan uitvoeren. Wel zo gezellig en kan je hem of haar nog even extra jaloers maken met jouw coole auto.

5. Tijd om te wassen! Ook als je auto droog en onder een doek heeft gestaan wil je natuurlijk glanzend aan het voorjaar beginnen. Bijkomend voordeel is dat je de carrosserie en het interieur nog eens gedetailleerd kan nalopen op onhebbelijkheden. In het geval van een cabrio kom je er tijdens het wassen ook gauw genoeg achter of de kap ergens lekt. Bovendien een mooi moment om de auto van een beschermende waslaag te voorzien.

6. Check je verzekering. Polissen van oldtimers zijn in de regel afwijkend van een normale autoverzekering. Om een strijd te voorkomen met de verzekeringsmaatschappij in geval van calamiteiten, dat wil je echt niet, is het verstandig de voorwaarden na te lopen. Het kan een aanleiding zijn om de auto opnieuw te laten taxeren wanneer de geldigheidsduur is verlopen of te informeren naar meer aantrekkelijke voorwaarden bij andere verzekeraars.

7. Ga rijden! Daar doe je het tenslotte allemaal voor, alles is geïnspecteerd en je auto glimt als nooit tevoren. Let tijdens de eerste ritten op vreemde geluiden en/of geurtjes en stop voor een inspectie wanneer je het niet vertrouwt.

Hopelijk ga je vele zorgeloze en plezierige kilometers tegemoet!

 

0 replies on “Waar aan te denken als je oldtimer uit de stalling komt in de lente?”