Alfa Romeo Giulietta SZ Coda Tronca

De Alfa Romeo SZ is de ultieme sportieve variant op basis van de legendarische Giulietta, het model stond op de kortere wielbasis van de Giulietta Spider en beschikte over de techniek van de Sprint Veloce die door Zagato was geprepareerd voor racedoeleinden in opdracht van Alfa Romeo. Franco Scaglione tekende voor het ontwerp van de aluminium body die op een space frame chassis werd gemonteerd. De productie vond plaats in de werkplaats van Zagato, het was een dure auto doordat men maar liefst 300 uur nodig had om de body te bouwen. Het resultaat was wel dat het een erg lichte, de SZ woog maar 770kg, en competitieve auto was in de lichtere klasse. Iets meer dan 200 exemplaren zijn er gebouwd door Zagato waarvan de laatste 30 zijn uitgerust met een zogenaamde de Kamm Tail, ook wel Coda Tronca genoemd. Samen met de lagere daklijn zorgde dat voor betere aerodynamische kwaliteiten.

Alfa Romeo Giulietta SZ CODA TRONCA

Deze Alfa Romeo Giulietta SZ Coda Tronca wordt in Frankrijk te koop aangeboden via Classic Driver. Deze werd in 1962 nieuw geleverd aan de Italiaanse coureur Ottrino Volonterio die bekendheid genoot achter het stuur van een Maserati 250F op het circuit. Tot 1967 nam hij deel aan vele races met de SZ waarbij hij het front van de auto liet aanpassen voor een betere stroomlijn. In 1967 kwam de auto in handen van een Amerikaanse eigenaar waarna deze daar nog een aantal keer van eigenaar zou wisselen. Ed Wittworth zou de Alfa maar liefst 17 jaar in zijn bezit houden en voerde een restauratie uit waarbij ook het front naar originele specificaties werd hersteld. Bekend is ook dat de auto onderdeel uitmaakte van een grote collectie en in bezit was van Anthony Wang die deze eveneens 17 jaar zou houden tot 2007.

De vorige eigenaar kocht de SZ in 2011 en nam deel aan een aantal historische evenementen waaronder Tour Auto. De huidige eigenaar, een echte kenner, liet in 2015 de motor opnieuw opbouwen door een specialist in Parijs. De auto ken dus een mooie historie en is een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van het Italiaanse merk. Bovendien is het de absolute top in het Giulietta programma door de zeldzaamheid, snelheid en perfecte rijeigenschappen. De prijs is helaas op aanvraag.

Deel hieronder je mening over deze Alfa Romeo!

Tags from the story
0 replies on “Alfa Romeo Giulietta SZ Coda Tronca”