Alfa Romeo 1900 C Sprint Touring

De Alfa Romeo 1900 was het laatste chassis van Alfa Romeo wat in grotere aantallen werd aangeboden aan de bekende carrosseriebouwers als basis voor een indrukwekkende reeks legendarische ontwerpen. De radicale B.A.T. serie door Bertone en de bloedmooie Disco Volante van Touring zijn daarvan de meest bekende voorbeelden.

Deze Alfa Romeo 1900C Sprint Touring met chassisnummer 01020 die door RM Auctions te koop wordt aangeboden is één van de eerste van totaal 650 exemplaren die door Carrozzeria Touring tussen 1951 en 1953 zijn gebouwd. Carrozzeria Touring zou in totaal vier series bouwen op basis van de 1900 waarvan deze het meest geliefd is bij de kenners.

Onder de kap lag een doorontwikkelde versie van de 1900 motor die oorspronkelijk 90pk leverde. De upgrade zorgde in 1951 voor een vermogen van 100pk, die motor werd 1900 TI genoemd (Turismo Internazionale). In de 1900C Sprint met de korte wielbasis van 2500mm werden grote successen behaald in de autosport. De bekendste overwinningen waren in de Mille Miglia met Juan Fangio aan het stuur en de eerste vijf plekken in de Carrera Panamericana straatrace in 1954.

Volgens de archieven van Alfa Romeo, Automobilismo Storico Alfa Romeo, is deze auto geleverd op 9 mei 1952 in Pennsylvania USA in zijn zwarte fabriekskleur. Daarna zijn registraties bekend in Florida in 1970 en in 1971 in New York. De elektricien Donn Booth uit Cortland, New York, was van plan de auto te restaureren maar het kwam er nooit van. De Alfa zou maar liefst 25 jaar opgeslagen staan in het bedrijf van Donn totdat Conrad T. Bud Brickham er van weet te overtuigen de auto te verkopen.

Daarna zou de Alfa in drie jaar een grondige restauratie ondergaan bij de specialist in Italiaanse auto’s, Performance Motors in Vergennes, Vermont. Elk onderdeel is gedemonteerd en weer opnieuw opgebouwd, dat geldt ook voor de motor, versnellingsbak en ophanging. Het interieur is vernieuwd en er zijn 12 laklagen aangebracht. Daarbij is er een zeer hoge mate van originaliteit in acht genomen. Hemmings Sports & Exotic Car Magazine heeft in januari 2006 een zes pagina’s tellend artikel gewijd aan de restauratie.

De auto is tweemaal tot “the best of show” uitgeroepen bij het concours van het Saratoga Automobiel Museum. Daarnaast is de Alfa goedgekeurd voor deelname aan de Mille Miglia. De eigenaar heeft de auto sinds de restauratie door een professionele monteur laten onderhouden zodat deze in perfecte conditie bleef. Volgens de verkoper loopt en rijdt de auto excellent. De ijsblauwe kleur, het prachtige interieur en de Borrani spaakwielen (inclusief reservewiel) maken de Alfa tot een zeer stijlvolle gentlemens auto. Komende 5 februari zal RM Auctions de auto gaan veilen met een verwachte opbrengst tussen de € 190.000 en €240.000. Zie HIER voor de advertentie van RM Auctions.

Geef hieronder je mening over deze auto!

0 replies on “Alfa Romeo 1900 C Sprint Touring”