Alfa Romeo 1300 GT Junior Zagato

De Alfa Romeo GT Junior Zagato is door de Italiaanse carrosseriebouwer Zagato gebouwd tussen 1969 en 1975. De techniek was afkomstig van de Alfa Romeo Giulia, de productie van de carrosserie en eindmontage vond plaats in de fabriek van Zagato. Toen het model voor het eerst werd getoond tijdens de Autosalon van Turijn in 1969 werd duidelijk dat Zagato een ontwerp had neergezet dat zijn tijd ver vooruit was. De basisvorm zou later door vele fabrikanten worden overgenomen, duidelijk zichtbaar bijvoorbeeld in de Alfa Romeo GTV en de Honda CRX. De opvallendste stijlkenmerken zijn toch wel de grote glazen achterklep en het front in doorzichtig kunststof waarin het Alfa hart werd uitgesneden.

De eerste serie, de Alfa Romeo 1300 GT Junior Zagato, werd tot 1972 geproduceerd met een totaal aantal van 1.108 exemplaren. Daarna volgde de 1600 GT met een totaal aantal van 402 stuks. Dankzij de goede aerodynamica was de Zagato in staat om een topsnelheid te behalen van ongeveer 180 km/u. Door het lage wagengewicht van 950kg in combinatie met zijn 89pk en achterwielaandrijving was het één van de best sturende auto’s in de ’70-er jaren. De Zagato was ongeveer 20% duurder dan de Giulia Sprint 1300 waardoor het aantal verkopen beperkt bleef. Dat leidt er overigens wel toe dat het vandaag de dag een zeer begeerlijke en zeldzame Alfa is met vertrouwde techniek.

Filmpje!

HET AANBOD

Deze Alfa Romeo 1300 GT Junior Zagato uit 1971 wordt te koop aangeboden door Silverstone Auctions in Engeland. De matching-numbers Zagato beschikt over voor die periode correcte Cromodora magnesium wielen en een Hellebore stuurwiel. De body is geheel kaal gehaald en opnieuw voorzien van een nieuwe laklaag wat geheel is gedocumenteerd met rekeningen en foto’s. Het is te verwachten dat deze modellen een flinke waardestijging gaan laten zien de komende jaren. Deze Zagato komt onder de hamer op tijdens de Silverstone Classic Sales op 26 juli a.s. en de opbrengst wordt geschat tussen de 13.000 en 16.000 Pond. Dat lijkt ons aan de lage kant, waarschijnlijk zal de verkoopprijs flink hoger uitvallen. Zie HIER voor de advertentie van Silverstone Auctions.

Deel hieronder je mening over deze Zagato!

2 replies on “Alfa Romeo 1300 GT Junior Zagato”
  1. says: Rolf

    Possibly we have a candidate/ member, even in England, who might be interested in buying this car.
    Please send us your pics (high format) and info, so we can put the information on our website.
    Best regards, Rolf Van Hillegondsberg

  2. says: thecoolcars

    Dear Rolf, just click on the link “HIER” above and you will reach the seller of the car. In this case Silverstone Auctions in the UK.

Comments are closed.