Volvo P1900

Wow! Wat een coole vondst is deze Volvo P1900…. Velen leven in de veronderstelling dat de Volvo P1800 de eerste sportauto van het Zweedse merk was, echter het was toch echt deze P1900 die in 1956 als eerste het licht zag. De Zweed Pelle Petterson, destijds werkzaam bij het Italiaanse carrosseriebedrijf Frua, tekende voor het ontwerp. Enige Italiaanse flair zie je dan ook terug in de vloeiende lijnen van de open sportauto. Het idee voor de P1900 ontstond al in 1953 toen de toenmalige directeur van Volvo, Assar Gabrielsson, oog in oog stond met de Chevrolet Corvette. Hij was daarvan zo onder de indruk dat hij direct besloot een eigen sportauto te bouwen.

In eerste instantie werd het model simpelweg Sport genoemd (hoe verrassend!), echter om onduidelijke redenen kreeg  het model later de typeaanduiding P1900. De aandrijflijn en wielophanging was afkomstig van de minder exotische PV444, de motor was een gemodificeerde B4B met 1.414cc die na de nodige aanpassingen 70 pk leverde (en de naam B14A kreeg). Het buizenchassis ontwikkelde Volvo in eigen huis terwijl de polyester carrosserie geleverd werd door de firma Glasspar uit Californië. Door deze constructie wist men het gewicht laag te houden, de auto woog slechts 969kg, waardoor een topsnelheid haalbaar was van 150 km/u. Later werd er een B16 motor leverbaar die 85pk ophoestte.

De relatief korte ontwikkelingstijd zorgde ervoor dat de P1900 de nodige problemen kende. Zo zou het chassis torderen, de carrosserie lekken en was de afwerking onder de maat. Daarnaast was de auto twee keer zo duur als een Volvo PV444. Het verhaal gaat dat de directeur van Volvo op dat moment, Gunnar Engellau, na een weekendje in de auto gestuurd te hebben direct besloot om de productie stop te zetten. Hij was volgens zeggen “bang dat de Volvo uit elkaar zou vallen”. Ondanks dat de P1900 de interesse had van het publiek zijn er maar 68 stuks geproduceerd waarvan er nog 50 exemplaren van bewaard zouden zijn gebleven wereldwijd. Dat maakt deze Volvo tot een veelgezochte klassieker.

HET AANBOD

Deze Volvo P1900 uit 1965 is nummer 19 van totaal 68 stuks en wordt te koop aangeboden in Nederland. De verkoopinformatie van de verkoper is zeer beperkt en zullen we dus moeten afgaan op de foto’s die geplaatst zijn. De kilometerteller geeft een zeer bescheiden stand aan van 18.809. Het lijkt dat de auto minimaal (deels) is gerestaureerd getuige de perfecte staat van de kunststof carrosserie, bekleding en cabriokap. Aangezien het één van de vroegere productienummers betreft heeft deze P1900 de B14A motor onder de kap met 70pk. Deze zeer begeerlijke Volvo P1900 in de coole kleurencombinatie van babyblauw met een rood interieur wordt aangeboden voor € 94.500. Zie HIER voor de advertentie van Classic Park.

Deel hieronder je mening over deze P1900!

Tags from the story
0 replies on “Volvo P1900”