Alfa Romeo 2000 GTAm Tribute

De in 1965 in Amsterdam geïntroduceerde Alfa Romeo GTAm maakt onderdeel uit van de legendarische GTA familie die gebouwd is van 1965 tot 1971. De letters GTA staan voor Gran Turismo Alleggerita waarbij het laatste woord staat voor “lichter gemaakt”, in geval van de GTAm betekende dat deze maar liefst 200kg lichter was dan de standaarduitvoering. Uiterlijk was de racer herkenbaar aan de lichte polyester uitgebouwde bodypanelen, het spartaanse interieur met een dik Momo stuurwiel en ramen van plexiglas.

De topversie van de familie werd in 1970 geïntroduceerd en was gebaseerd op de 1750 GTV. Al snel werd de 1.779cc motor uit de GTV 1750 vergroot naar 1.985cc. Daardoor had de motor een andere boring en slag dan de latere GTV motor en een andere cilinderkop. Alfa Romeo besloot het voor de Amerikaanse markt ontwikkelde injectiesysteem ook toe te passen in de GTAm, dat verklaart tevens de “Am” in de benaming wat voor America staat. De motor leverde in eerste instantie 220pk, na de aanpassingen werd er maar liefst 245pk uit het viercilinder blok geperst! Dat zorgde voor een topsnelheid van boven de 220 km/u.

Autodelta, het bedrijf dat officieel de preparatie van de raceauto’s van Alfa verzorgde, was verantwoordelijk voor de productie, al gaat ook het verhaal dat enkele particulieren zelf een GTAm gebouwd hebben op basis van een 1750 GTV met originele onderdelen van Autodelta. Op het circuit wat het model niet onverdienstelijk, zo stuurde onze eigen Toine Hezemans een GTAm naar de overwinning van het Europese Touringcar Kampioenschap in 1970.

De kans om een mooie betaalbare Alfa Romeo GTAm “te koop” vinden is erg klein, er zijn slechts 40 stuks geproduceerd waarvan 19 fabrieksauto’s en 21 voor particulieren die deel wilden nemen aan de Group 2 races.

HET AANBOD

Deze Alfa Romeo GTAm tribute uit 1972 is oorspronkelijk nieuw in Griekenland geleverd en wordt nu te koop aangeboden in Engeland via Autoscout24.nl. Vanwege het droge Griekse klimaat was de basis voor de ombouw naar een GTAm lookalike keihard. De gedocumenteerd restauratie is in Engeland uitgevoerd waarbij er veel modificaties zijn doorgevoerd. De stalen delen van het bodywork zijn daarbij in tact gebleven, 90% van de onderdelen zijn vernieuwd of gerestaureerd waarbij er veel onderdelen van Alfaholics zijn gebruikt. Dat is een bekende Britse specialist in het sneller maken van Alfa Romeo’s. Zij leverden o.a. de vering, grotere remmen, benzinetank, versnellingsbak, 15 inch lichtmetalen velgen en het limited slip differentieel. Onder de kap ligt een originele Nord 2000 motor die een respectabele 142pk levert. Daarnaast is er een op maat gemaakte roestvrijstalen uitlaat gemonteerd. De auto zou geweldig rijden en dat geloven wij graag, je krijgt spontaan zin in een stevig stuk sturen als je deze Alfa ziet staan. De prijs is € 49.999.

Deel hieronder je mening over deze Alfa!

Tags from the story
0 replies on “Alfa Romeo 2000 GTAm Tribute”