Volvo 850 T5R Estate

De Volvo 850 was de auto die het imago van Volvo flink oppoetste in de jaren ’90. Voor het 850 tijdperk werd Volvo vooral geassocieerd met suffe bestuurders en auto’s met de stroomlijn van een bushokje. Daarom besloot Volvo een moderne en sportieve auto te ontwerpen die dit imago moest doen veranderen. Ondanks de vierkante vormgeving doet vermoeden had de auto goede aerodynamica. Bovendien was het de eerste Volvo met voorwielaandrijving en de eerste auto met vier airbags. Er was Volvo veel aan gelegen een succesvol model te bouwen dus werd er heel veel geld gestoken in het ontwerp. De tussen 1991 en 1997 geproduceerde sedan en stationwagon is inmiddels uitgegroeid tot een populaire youngtimer, mede vanwege zijn tijdloze vormgeving en hoge mate van betrouwbaarheid.

Onder de kap lag altijd een vijfcilinder wat de 850 een heel kenmerkend geluid gaf, onder liefhebbers meer bekend als “de roffel”. Om het sportieve karakter te benadrukken besloot Volvo deel te nemen aan het British Touring Car Championship, opvallend was dat Volvo een stationcar inzette op het circuit!

Video:

In 1995 werd volgens velen het hoogtepunt van het 850 gamma gepresenteerd, de Volvo 850 T5-R. Het enkel in vlageel, gitzwart en donkergroen leverbare topmodel was gebaseerd op de T5 en mede ontwikkeld door Porsche. De Duitse sportwagenfabrikant ondersteunde de Zweden technisch maar bemoeide zich ook met het interieur wat o.a. de chique leer met alcantara combinatie opleverde. Door aanpassingen aan de elektronica en de turbo leverde de 2.3 liter motor nu 240pk. Dat leidde tot een 0-100 sprint in 7,2 seconden en een topsnelheid van 250 km/u. Zeker in de zwarte of groene kleur is de T5-R een echte sleeper door het bescheiden uiterlijk in familieverpakking.

Exacte productieaantallen hebben wij niet kunnen vinden (diverse bronnen geven een verschillend aantal), waarschijnlijk zijn er 2.500 stuks geproduceerd van iedere kleur, te weten: Cream Yellow, Black en Dark Olive Pearl.

De prijzen van een T5r lopen enorm uiteen, het varieert van een paar duizend euro tot bijna twintig duizend. Gezien het feit dat het model de ommekeer betekende in het imago van Volvo, de geringe oplage en het lage aantal nette exemplaren verwachten wij dat de goede exemplaren weleens gewilde auto’s konden worden met verzamelwaarde.

Volvo 850 T5R Estate

Deze Volvo 850 T5R uit 1994 in Cream Yellow en de begeerlijke handbak wordt te koop aangeboden in eigen land door AutoHan. Het betreft een Italiaanse uitvoering met de 2 liter motor, daardoor levert deze T5R “slechts” 211pk in plaats van de volle 240pk. Qua prestaties is deze versie daardoor vergelijkbaar met de T5.

VOLVO 850 T5R 02

De kilometerstand is relatief bescheiden voor dit type auto met 175.000km. Volgens de verkoper is de auto her en der om cosmetische redenen van een nieuwe laklaag voorzien. De prijs is € 13.500.

Deel hieronder je mening over deze Volvo!

Tags from the story
0 replies on “Volvo 850 T5R Estate”