Volvo 850 T5R Estate 1995

De Volvo 850 was de auto die het imago van Volvo flink oppoetste in de jaren ’90. Voor het 850 tijdperk werd Volvo vooral geassocieerd met suffe bestuurders en auto’s met de stroomlijn van een bushokje. Daarom besloot Volvo een moderne en sportieve auto te ontwerpen die dit imago moest doen veranderen. Ondanks de vierkante vormgeving doet vermoeden had de auto goede aerodynamica. Bovendien was het de eerste Volvo met voorwielaandrijving en de eerste auto met vier airbags. Er was Volvo veel aan gelegen een succesvol model te bouwen dus werd er heel veel geld gestoken in het ontwerp. De tussen 1991 en 1997 geproduceerde sedan en stationwagon is inmiddels uitgegroeid tot een populaire youngtimer, mede vanwege zijn tijdloze vormgeving en hoge mate van betrouwbaarheid.

Onder de kap lag altijd een vijfcilinder wat de 850 een heel kenmerkend geluid gaf, onder liefhebbers meer bekend als “de roffel”. Om het sportieve karakter te benadrukken besloot Volvo deel te nemen aan het British Touring Car Championship, opvallend was dat Volvo een stationcar inzette op het circuit!

Filmpje!

In 1995 werd volgens velen het hoogtepunt van het 850 gamma gepresenteerd, de Volvo 850 T5-R. Het enkel in vlageel, gitzwart en donkergroen leverbare topmodel was gebaseerd op de T5 en mede ontwikkeld door Porsche. De Duitse sportwagenfabrikant ondersteunde de Zweden technisch maar bemoeide zich ook met het interieur wat o.a. de chique leer met alcantara combinatie opleverde. Door aanpassingen aan de elektronica en de turbo leverde de 2.3 liter motor nu 240pk. Dat leidde tot een 0-100 sprint in 7,2 seconden en een topsnelheid van 250 km/u. Zeker in de zwarte of groene kleur is de T5-R een echte sleeper door het bescheiden uiterlijk in familieverpakking.

Exacte productieaantallen hebben wij niet kunnen vinden (diverse bronnen geven een verschillend aantal), waarschijnlijk zijn er 2.500 stuks geproduceerd van iedere kleur, te weten: Cream Yellow, Black en Dark Olive Pearl.

De prijzen van een T5r lopen enorm uiteen, het varieert van een paar duizend euro tot bijna twintig duizend. Gezien het feit dat het model de ommekeer betekende in het imago van Volvo, de geringe oplage en het lage aantal nette exemplaren verwachten wij dat de goede exemplaren weleens gewilde auto’s konden worden met verzamelwaarde.

HET AANBOD

Deze Volvo 850 T5R Estate uit 1995 met de bescheiden kilometerstand 184.797km wordt te koop aangeboden in Nederland via Autoscout24.nl. De Estate in Cream Yellow is uitgevoerd met een automaat en zou altijd door de dealer onderhouden zijn. Zoals gebruikelijk bij de T5R zit ook dit exemplaar bomvol met luxe zaken. Goede exemplaren als deze kom je nog maar zelden tegen en dat kent uiteraard zijn prijs. Men vraagt een stevige € 17.900.

Deel hieronder je mening over deze Volvo!

Tags from the story
4 replies on “Volvo 850 T5R Estate 1995”
  1. says: Speedy

    Emerald green? En dan 500 stuks? Dacht het niet. In Nederland rijden al meer dan 300 Dark Olive Pearl T-5R. Oplage zit rond de 2200.

  2. says: thecoolcars

    @Speedy, dank voor je input. Ik heb nog eens Google geraadpleegd en kom allerlei verschillende productieaantallen tegen van de T5R. Het meest kom ik tegen 2.500 stuks voor iedere kleur. Ik zal de aantallen in het artikel daarom aanpassen. Gr. Robert van THECOOLCARS.nl

Comments are closed.