Volvo 850 T5-R Estate

De Volvo 850 was de auto die het imago van Volvo flink oppoetste in de jaren ’90. Voor het 850 tijdperk werd Volvo vooral geassocieerd met suffe bestuurders en auto’s met de stroomlijn van een bushokje. Daarom besloot Volvo een moderne en sportieve auto te ontwerpen die dit imago moest doen veranderen. Ondanks de vierkante vormgeving doet vermoeden had de auto goede aerodynamica. Bovendien was het de eerste Volvo met voorwielaandrijving en de eerste auto met vier airbags. Er was Volvo veel aan gelegen een succesvol model te bouwen dus werd er heel veel geld gestoken in het ontwerp. De tussen 1991 en 1997 geproduceerde sedan en stationwagon is inmiddels uitgegroeid tot een populaire youngtimer, mede vanwege zijn tijdloze vormgeving en hoge mate van betrouwbaarheid.

Onder de kap lag altijd een vijfcilinder wat de 850 een heel kenmerkend geluid gaf, onder liefhebbers meer bekend als “de roffel”. Om het sportieve karakter te benadrukken besloot Volvo deel te nemen aan het British Touring Car Championship. Opvallend was dat Volvo zelfs een stationcar inzette op het circuit!

In 1995 werd volgens velen het hoogtepunt van het 850 gamma gepresenteerd, de Volvo 850 T5-R. Het enkel in vlageel, gitzwart en donkergroen leverbare topmodel was gebaseerd op de T5 en mede ontwikkeld door Porsche. De Duitse sportwagenfabrikant ondersteunde de Zweden technisch maar bemoeide zich ook met het interieur wat o.a. de chique leer met alcantara combinatie opleverde. Door aanpassingen aan de elektronica en de turbo leverde de 2.3 liter motor nu 240pk. Dat leidde tot een 0-100 sprint in 7,2 seconden en een topsnelheid van 250 km/u. Zeker in de zwarte of groene kleur is de T5-R een echte sleeper door het bescheiden uiterlijk in familieverpakking.

Totaal zouden er 5.500 geproduceerd worden van de T5-R met de volgende verdeling:

– 1.975 in Cream Yellow
– 3.025 in Black
– 500 in Emerald Green

Het is anno 2014 nogal een uitdaging om een fraai exemplaar te vinden. Onze zoektocht leverde dan ook veel exemplaren op met hoge kilometerstanden of zichtbare verwaarlozing. Deze Volvo T5-R Estate in Cream Yellow met automaat wordt in Nederland te koop aangeboden. De auto is halverwege 1995 geleverd en heeft de respectabele kilometerstand van 343.343km. Van 2002 tot 2012 is de auto in bezit geweest van dezelfde eigenaar, daarna heeft de huidige verkoper (een autobedrijf) de auto zelf gereden. Volgens de verkoper is de auto keurig onderhouden. In 2013 zijn de distributieriem, waterpomp, remmen en banden vervangen. De vraagprijs is € 6.950. Zie HIER voor de advertentie op Autotrader. Door het beperkte aanbod en enorme diversiteit in staat en kilometerstanden lopen de prijzen momenteel uiteen van een paar duizend euro tot wel twintigduizend euro. We vonden tevens dit exemplaar HIER op Marktplaats uit 1995 met nog geen 100.000km op de teller voor € 20.000.

Geef hieronder je mening over deze auto!

Tags from the story
0 replies on “Volvo 850 T5-R Estate”