Triumph Stag

De Triumph Stag is een vierzits open GT geproduceerd tussen 1970 en 1978. De directeur van het Engelse Triumph, Harry Webster, was bevriend met de Italiaanse ontwerper Giovanni Michelotti die een Triumph 2000 ombouwde tot het eerste prototype van de Stag. Webster was meteen verkocht toen hij de auto in het echt zag en besloot direct de Stag in productie te nemen. De Stag moest het Engelse alternatief worden voor de legendarische Mercedes-Benz SL. De vierzits Stag kreeg standaard een T-bar om aan de Amerikaanse veiligheidseisen te voldoen in geval van een koprol.

Onder de motorkap werd een nieuwe in eigen huis ontworpen 2.5 liter V8 geplaatst die later werd vergroot naar 3.0 liter. De klant kon kiezen uit een handgeschakelde of automatische versnellingsbak waarvan de laatste veruit het meeste verkocht is. De eerste kennismaking van het publiek met de Stag leidde tot enthousiaste reacties, echter ging de reputatie van de auto snel achteruit door vele mechanische problemen. Time Magazine noemde de Stag zelfs één van de slechtste auto’s ooit gemaakt. Omdat Britisch Leyland in die periode niet over voldoende middelen beschikte om de problemen op te lossen was het geen verkoophit bleef de Stag relatief zeldzaam. Er zouden uiteindelijk 25.877 Stag’s van de band rollen waarvan 6.780 hun weg vonden naar de USA.

Filmpje!

HET AANBOD

Deze Triumph Stag uit 1975 met de ongelofelijke kilometerstand van 29.780 miles wordt te koop aangeboden door het Britse veilinghuis Silverstone Auctions. Het betreft een rechts gestuurde auto met een automaat en een bijzondere kleurstelling met een diepbruine lak met bijpassend gekleurd interieur. De laatste 15 jaar heeft de auto onderdeel uitgemaakt van een klassiekercollectie en heeft de auto gedurende die periode altijd in een verwarmde garage gestaan. Volgens de verkoper zijn recent nog enkele onderdelen vervangen en verkeert de auto zowel aan de binnenzijde als de buitenzijde in een uitstekende conditie. De Stag wordt geleverd met een softtop en een hardtop. De verwachte opbrengst wordt geschat tussen de 8.000 en 10.000 Pond. De auto komt op 26 juli aanstaande onder de hamer. Met dank aan Willem voor de tip! Zie HIER voor de advertentie van Silverstone Auctions.

Deel hieronder je mening over deze Stag!

0 replies on “Triumph Stag”