Porsche 356B Cabriolet Rijkspolitie

Deze Porsche is één van de eerste twaalf door Pon’s Automobielhandel geleverde Porsches 356B Cabriolet in 1962 voor de sectie Bijzondere Verkeerstaken van de Rijkspolitie. Totaal zouden er veertig stuks een weg vinden naar de Rijkspolitie waarvan er naar verluid nog maar drie van bewaard zijn gebleven. Eentje daarvan bevindt zich in Amerika, eentje is in bezit van het Porsche Centrum Gelderland en een exemplaar is in bezit van een particulier.

Omdat er in die tijd nog geen snelheidslimiet gold, er hard werd gereden met veelal fatale gevolgen bezocht de Surveillancegroep Autosnelwegen (SAS) hun Duitse collega’s in de hoop een oplossing voor dit probleem te vinden. De autobahn was tenslotte een Duitse uitvinding toch? De Duitser waren al sinds 1956 actief met Porsches op de autobahn door snelheidsmaniakken in te halen en tot stoppen te dwingen. Daarna zal ongetwijfeld een wijze preek gevolgd hebben. De SAS besloot daarop een proef te doen met een Porsche 356 Cabriolet en deze bleek al snel succesvol. De eerste bestelling voor de Porsches werd geplaatst bij Pon en de selectie van de agenten die achter het stuur plaats moesten nemen kon beginnen. Criteria die men gebruikte waren: minimaal 25 jaar oud, fysiek in perfectie conditie, getrouwd en bij voorkeur ook met kinderen. Die laatste twee eisen moesten bijdragen aan een verhoogd verantwoordelijkheidsgevoel.

HET AANBOD

Deze Porsche 356B Cabriolet Rijkspolitie is voor het eerst geregistreerd op 21 maart 1962 en wordt nu te koop aangeboden door veilinghuis Bonhams. De auto, intern bekend als ALEX 2707, zou tot 1966 in bezit blijven van de Rijkspolitie waarna er meer dan 190.000 kilometer op de teller stond. Toen is de motor vervangen door een nieuwe originele fabrieksmotor en is de auto verkocht als standaard 356B Cabriolet. Tot 2004 is de auto in Nederland gebleven waarna deze in handen kwam van een verzamelaar die niets wist van de geschiedenis van de auto. Totdat in 2005 de politie in contact kwam met de eigenaar en deze vanaf dat moment alle uitrusting begon te verzamelen om de auto in zijn originele staat terug te laten keren. Het herstellen in originele staat en een uitvoerige restauratie is afgerond in 2012. Toen is ook de kilometerteller teruggedraaid en geeft sindsdien een bescheiden 30.400km aan. De motor, een 1.6 liter 95pk unit, is 1.000km geleden nog flink aangepakt. De verkoop gaat gepaard met uitvoerige documentatie inclusief diverse certificaten van Porsche. De verwachte opbrengst ligt tussen de € 140.000 en € 200.000. Zie HIER voor de advertentie van Bonhams.

Deel hieronder je mening over deze Porsche!

Tags from the story
0 replies on “Porsche 356B Cabriolet Rijkspolitie”