Peugeot 205 Turbo T16

In 1982 besloot Peugeot tot de ontwikkeling van een auto die competitief kon zijn in de legendarische Groep-B klasse van het Wereldkampioenschap Rally. Naast deze Peugeot kwam ook de bekende Audi Sport Quattro en Lancia Delta HF Integrale voort uit de ontwikkeling voor deze koningsklasse van de rally’s. Het Franse merk besloot zijn Groep-B auto te baseren op de 205, een kleine hatchback. Het grote verschil met de concurrentie was dat de Peugeot 206 T16, waarbij de T staat voor Turbo en 16 voor het aantal kleppen, een centraal geplaatste motor had. De flink uitgebouwde carrosserie beschikte over vierwielaandrijving en een achterzijde die geheel los gemaakt kon worden zodat er gemakkelijk reparaties plaats konden vinden door de monteurs in de pits. Het 1.145kg wegende en 200pk sterke autootje sprintte in iets meer dan 6 seconden naar de 100 en wist een topsnelheid te behalen van 210 km/u. Dat terwijl de rallyauto’s tot wel 450pk leverden.  Destijds was het verplicht om een minimaal aantal auto’s voor straatgebruik te produceren voordat deze in het veld werden toegelaten. Deze zogenaamde homologatiemodellen zijn vandaag de dag in de regel gewilde verzamelobjecten geworden. Bij de Peugeot 205 T16 is dat niet anders met maar 200 geproduceerde exemplaren.

Peugeot 205 Turbo T16

Deze Peugeot 205 Turbo T16 wordt in Frankrijk te koop aangeboden via Classic Driver met slechts 16.000km(!) op de teller. Gezien de geringe ervaring van dit rallymonster verkeert deze in een uitstekende staat. Bovendien is deze stipt onderhouden wat ook blijkt uit de uitvoerige documentatie.

Onlangs heeft de T16 nog een onderhoudsbeurt gehad inclusief 4 frisse Michelin TRX banden. Dit icoon uit de jaren ’80 wordt aangeboden voor € 250.000.

Deel hieronder je mening over deze Peugeot!

Tags from the story
One reply on “Peugeot 205 Turbo T16”
  1. says: Arthu

    Nee sorry, Franse auto’s zijn geen stuiver waard..
    Het us tekenend dat die gasten dat barrel nu al, met slechts 16.000 km op de teller, willen verkopen… ?

Comments are closed.