Matra-Bonnet Djet VS

De Matra Djet is door de Fransman René Bonnet ontwikkeld op basis van Renault-techniek. Het Franse Matra zou het project later overnemen en doorontwikkelen. Het model is van 1962 tot 1967 onder diverse namen op de markt verschenen: Matra Bonnet Djet, Matra Sports Djet en Matra Sports Jet. Bonnet had de naam Djet bedacht omdat hij verwachte dat de Fransen het woord Jet (straaljager) niet goed konden uitspreken.

De technische basis was een buizenchassis met een vezelversterkte kunststof carrosserie. In het midden werd een motor afkomstig uit de Renault 8 geplaatst. Het resultaat was dat de auto slechts 600kg woog! Met zijn schijfremmen rondom en onafhankelijke wielophanging was de Djet zijn tijd vooruit.

Er werden diverse types Djet gebouwd met een vermogen variërend van 65pk tot 100pk.  Slechts 197 zouden er gebouwd worden onder René Bonnet, waarschijnlijk te wijten aan het onpraktische ontwerp en de matige betrouwbaarheid van de Renault techniek. In 1964 nam Matra het project over en ging meteen aan de slag om het ontwerp te verbeteren. Daardoor groeide de auto qua afmetingen en steeg het gewicht naar een nog steeds zeer acceptabele 660kg. De Matra Bonnet Djet V was geboren. Onder de kap lag een 1.108cc Renault Major motor met 70pk waardoor een topsnelheid mogelijk was van 170 km/u. Het aantal van de Matra Djets bleef steken op 1.495 exemplaren toen in 1967 de productie werd gestaakt. Slechts 45 exemplaren zouden er onder de vlag van Matra-Bonnet zijn gebouwd.

Matra-Bonnet Djet VS

Deze Matra-Bonnet Djet VS uit 1965 wordt te koop aangeboden in Frankrijk door Biarritz Sports & Classis Cars. Volgens de verkoper is de auto perfect gerestaureerd met oog voor originaliteit. Nieuw is de Djet geleverd in rood, tijdens de restauratie is er een meer opvallende laklaag aangebracht in Baltic Yellow. Achterin ligt een correcte 804-00 Gordini 1.108cc motor die 94pk produceert en is gekoppeld aan een handbak met vier verzetten. De auto rijdt volgens de verkoper erg goed en is klaar om fijn stuurmanswegen te gaan verkennen. De prijs is € 48.000.

Deel hieronder je mening over deze Matra-Bonnet!

Tags from the story
0 replies on “Matra-Bonnet Djet VS”