Lotus Europa Twin Cam Special

Omdat de verkoopaantallen van de Lotus 7 terugliepen werd in 1964 voor het eerst het nieuwe ontwerp van de Lotus Europa gepresenteerd. De Europa kwam in 1966 op de markt en zou tot 1975 in productie blijven toen de teller op ongeveer 9.000 exemplaren bleef steken. Het was bij de introductie één van de laagste auto’s in productie en beschikte daardoor over een ongekend lage luchtweerstand van maar 0,29. Om een waardige opvolger te zijn van de Lotus 7 moest de Europa net zo makkelijk te onderhouden zijn en een relatief lage aanschafprijs hebben, in 1996 kwam het model voor £ 11.200 op de markt. 

Het motto van Lotus was een lichte auto te bouwen met een simpele viercilinder. Die motor vond men uiteindelijk bij Renault die hetzelfde blok in de Renault 16 gebruikte. De motor werd achter de voorstoelen geplaatst en door Lotus getuned van de standaard 52pk naar 82pk. De carrosserie was van kunststof die op een stalen buizenchassis was geplaatst. De eerste versie, de S1, was de meeste pure en best sturende. De tweede versie, de S2, was namelijk veel meer op comfort en luxe ingericht. Vanaf 1972 werd, vanwege klachten over het beperkte vermogen van de Renault motor, een Lotus Twim Cam motor leverbaar, een 1.558cc blok die een vermogen leverde tussen de 105pk en 126pk. Van deze TC uitvoering zijn er 1.580 exemplaren gebouwd.

Filmpje!

HET AANBOD

Deze Lotus Europa Twin Cam Special uit 1974 met maar 5.536 (!) miles op de teller wordt te koop aangeboden in Engeland. De auto is nieuw geleverd in de USA en heeft zijn schaarse kilometers afgelegd in de droge staat Californië. Maar veruit het grootste gedeelte van zijn loopbaan stond de auto in de garage. De Europa verkeert dan ook in zeldzame goede niet gerestaureerde staat. Met zijn 126pk en een gewicht van maar 650kg is dit een bommetje op wielen en zeer geschikt voor het rijden van historische races. De prijs is omgerekend ongeveer een kleine € 42.000. Zie HIER voor de advertentie van Castle Sportscars.

Deel hieronder je mening over deze Lotus!

Tags from the story
One reply on “Lotus Europa Twin Cam Special”

Comments are closed.