Lancia A112 Angsten RS

De Autobianchi A112 was een “supermini” avant le lettre met de Fiat 127 als technische basis. In 1969 verscheen het model voor het eerst op de markt en zou pas in 1986 weer van het toneel verdwijnen. In de laatste levensjaren ging het model in de meeste landen door het leven als Lancia A112. Meer dan 1,2 miljoen exemplaren hebben de fabriek in Milaan verlaten.

De meeste interessante versie was de A112 Abarth die in 1971 verscheen. De motorsport afdeling van de Fiat Group voerde het 982cc motortje op, monteerde  een dikke 32mm registercarburateur en plaatste een sportuitlaat wat leidde tot een vermogen van 58pk. Vanaf 1975 werd de cilinderinhoud vergroot naar 1.050cc en perste men er 70pk uit. Die cijfers in combinatie met een gewicht van maar 700kg leverden een zeer vermakelijk weggedrag op en werd het een geliefd autootje onder sportieve bestuurders. Juist om die reden zijn er maar weinig heel gebleven en moet je goed zoeken voor een goed exemplaar.

Het was de Duitser tuner Uwe Angsten die de Abarth behandeling niet ver genoeg vond gaan en de kleine Lancia, maar bijvoorbeeld ook de Fiat 127, van de nodige upgrades voorzag. Zo kwamen wij een Duitse vergelijkingstest tegen tussen deze twee kleine Italiaanse opgewonden standjes. Naar verluid liet Angsten het motorvermogen ongemoeid, al zijn er berijders van een A112 Angsten die beweren dat ze 90pk onder kap hebben.

HET AANBOD

Deze Lancia A112 Angsten RS  uit 1985 met kilometerstand 22.860 wordt te koop aangeboden in Nederland. Volgens opgave heeft de RS hetzelfde vermogen als de originele Abarth, namelijk 70pk. Uiterlijk onderscheid de Angsten RS zich door de gele schokdempers van Koni, brede sportbanden, dikke bumpers en sideskirts. Bij dit exemplaar vallen nog de stevige Recaro’s en het ontbreken van de achterbank op. Het zwarte bommetje is nieuw in Nederland geleverd. De zeldzame A112 wordt aangeboden voor de stevige prijs van € 14.950. Zie HIER voor de advertentie op Marktplaats.

Deel hieronder je mening over deze Lancia!

Tags from the story
0 replies on “Lancia A112 Angsten RS”