Jaguar C-Type by David Brown

De Jaguar C-Type, ook wel de Jaguar XK120-C genoemd, is een raceauto door de Britse fabrikant gebouwd van 1951 tot 1953. De “C” in de benaming staat dan ook voor “competition”. Toen de XK120 in 1948 het daglicht zag was er alleen aluminium beschikbaar voor de body net na de Tweede Wereldoorlog. Mede daardoor bleek het een erg wendbare auto met als gevolg dat het model in veel gevallen werd ingezet in het circuit. Jaguar reageerde daarop met de ontwikkeling van een raceversie, de C-Type. De aerodynamische aluminium body werd ontworpen door Malcolm Sayer, onder de kap lag de 3.4 liter zes-in-lijn uit de XK120 die standaard zo’n 160pk tot 180pk leverde. In de C-Type wist men er 205pk uit te persen, samen met het lichtgewicht frame zorgde dat voor spectaculaire prestaties en successen konden dan ook niet uitblijven. Zo schreef men 0.a de 24-uur van Le Mans op zijn naam. Totaal werden er 53 exemplaren gebouwd waarvan er ongeveer 43 naar de USA werden verscheept en geleverd werden aan private eigenaren.

Jaguar C-Type by David Brown

Deze Jaguar C-Type by David Brown wordt in België te koop aangeboden door Historic Competition Services. Het betreft een waarheidsgetrouwe kopie van het origineel gebouwd door de vermaarde C-Type expert David Brown uit Nieuw-Zeeland. Deze exemplaren staan bekend om hun extreme oog voor detail, daarnaast heeft men zoveel mogelijk originele onderdelen gebruikt. Een Jaguar Mark VII met een 3.4 liter blok uit 1953 werd gebruikt als donorauto. De motor is vervolgens geheel opnieuw opgebouwd naar de originele specificaties van een C-Type. De bekende en originele Moss versnellingsbak met vier verzetten vond eveneens een weg naar de coole recreatie.

schermafbeelding-2016-10-13-om-20-20-04

schermafbeelding-2016-10-13-om-20-19-44

Elk boutje en moertje zou pas zijn weg naar dit exemplaar hebben gevonden met het origineel als uitgangspunt, en zeg nou zelf; is het een beauty? Zelfs een Jaguar specialist zou moeite hebben om dit exemplaar van een echte te kunnen onderscheiden , mede daarom is het verkrijgen van een FIA toegang mogelijk. Voor € 220.000 heb je deze beauty in de garage staan.

Deel hieronder je mening over deze Jaguar!

Tags from the story
0 replies on “Jaguar C-Type by David Brown”