Saab 96 De Luxe

De Saab 96 is van 1960 tot 1980 in productie geweest totdat de Saab 99 zich als opvolger aandiende. Dit was het model waardoor Saab internationaal bekend werd, mede door de innovaties op het gebied van veiligheid en de successen in de autosport.

De eerste 96 had een 750cc driecilinder motor met mengsmering onder de kap die 38pk leverde. Vanaf 1963 werd de cilinderinhoud vergroot naar 841cc waardoor er 40pk uit het blokje kwam. Dezelfde motor werd eveneens leverbaar als een 57pk versie met drie carburateurs, het was deze motor die in de Sport en Monte Carlo lag. Vanaf 1967 kwam de 96V4 beschikbaar met viercilinder Ford Taunus motoren variërend van 55pk voor de basisversie tot 65pk voor de Monte Carlo. De versnellingsbak had in eerste instantie drie verzetten, later zou daar een vierde versnelling aan toegevoegd worden. Bijzonder was dat de bak voorzien was van een vrijloop wat noodzakelijk was om smeringsproblemen bij de tweetaktmotor met gesloten gasklep te voorkomen, zoals bijvoorbeeld bij het bergafwaarts rijden.

Erik Carlsson is onlosmakelijk verbonden met de 96 door de vele internationale rallysuccessen met hem achter het stuur. De successen in de RAC Rally en Monte Carlo bevestigde de betrouwbare en degelijke reputatie van de Saab 96.

In totaal zouden er 547.221 exemplaren geproduceerd worden.

HET AANBOD

Deze Saab 96 De Luxe uit 1960 is een hommage aan de Saab 96 die het Zweedse merk inzette tijdens de Afrikaanse Safari Rally in 1964 en wordt te koop aangeboden in Duitsland. De Saab in Parelgrijs verkeert volgens de eigenaar in een goede gebruikte staat. Er zijn wel de nodige gebruikssporen te zien, ook wel te omschrijven als een charmant patina. Bovendien is de motor, versnellingsbak, de remmen, het onderstel en de bodem in een zeer goede staat volgens de verkoper. De 96 is origineel nieuw geleverd in Zweden en is voorzien van zogenaamde Plastidip stickers die makkelijk te verwijderen zijn.

Leuk is dat de eigenaar een filmpje heeft gemaakt van de knetterende driecilinder tweetakt motor, zie hieronder:

Deze Saab zal niet de snelste zijn in een veld met historische racers, echter wel één van de meest sympathieke! De prijs van deze coole Zweed is een acceptabele € 8.750. Zie HIER voor de advertentie op Mobile.de.

Deel hieronder je mening over deze Saab!

Tags from the story
0 replies on “Saab 96 De Luxe”