De Tomaso Mangusta

De De Tomaso Mangusta is een Italiaanse sportauto met een Amerikaans hart die gebouwd is tussen 1967 en 1971. De Mangusta volgde de Vallelunga waarvan het chassis wederom als basis werd gebruikt. Het woord Mangusta is de Italiaanse benaming voor een dier dat cobra’s kon doden. De herkomst van deze naam komt een mislukte deal met Carroll Shelby, de geestelijk vader van de legendarische Cobra.

Het ontwerp was van de hand van de Italiaanse Giorgetto Giugiaro. De motor in de Mangusta was oorspronkelijk afkomstig van het Amerikaanse Ford, een V8 middenmotor met een vermogen van 306pk voor de Europese versies. Daarmee was een topsnelheid haalbaar van 250 km/u. Echter met zijn gewichtsverdeling van 32/68 (voor/achter) was het een listige auto om te rijden die bovendien instabiel werd bij hoge snelheden. Hierdoor zijn er veel Mangusta’s ergens in een vangrail of tegen een boom geëindigd. Er zouden totaal 401 stuks gebouwd zijn waarvan er ongeveer 150 in Europa geleverd zijn. Volgens ingewijden zouden daarvan nog 250 exemplaren bewaard zijn gebleven.

Filmpje!

HET AANBOD

Deze knalgele De Tomaso Mangusta uit 1970 wordt te koop aangeboden door het veilinghuis Artcurial tijdens Le Mans Classic op 5 juli aanstaande. Volgens de verkoper is de auto naar zeer hoge standaarden gerestaureerd en sindsdien nauwelijks meer gebruikt. Een zeldzame auto in een zeldzame staat. De verwachte opbrengst van de auto met chassisnummer 8MA1174 ligt tussen de € 180.000 en € 200.000. Zie HIER voor de advertentie op Classic Driver.

Deel hieronder je mening over deze auto!

Tags from the story
0 replies on “De Tomaso Mangusta”