Citroën SM 1971

De Citroën SM zag het licht op de Autosalon van Genève in 1970. Het was destijds het topmodel uit de Citroën range. Er zijn twee lezingen over waar de letters SM voor staan. De eerste is dat het staat voor Sa Majesté, majesteit in het Frans. De tweede is dat het voor Sport Maserati staat. Omdat Citroën er naar streefde de auto, tijdens de ontwikkeling nog ‘Project S’ genaamd, revolutionaire prestaties mee te geven werd er contact gelegd met Maserati. Zo was een topsnelheid van meer dan 180 km/h gewenst. Uiteindelijk werd Maserati overgenomen door Citroën in 1968 met als doel de sterke V6-motor van Maserati voor de SM te gebruiken. Uiteindelijk lag de topsnelheid op maar liefst 228 km/h van de handgeschakelde versie.

Robert Opron was verantwoordelijk voor de spectaculaire “one-of-a-kind” vormgeving. Typische Citroën-eigenschappen waren bijvoorbeeld de koplampen die meedraaiden met de voorwielen en de snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging (DIRAVI). Dat laatste houdt in dat zodra men het stuur losliet deze automatisch terugloopt naar de rechtuitstand.

Door tegenvallende verkoopresultaten staakte men de productie in 1975 bij bijna 13.000 exemplaren. Daarvan zijn er slechts 98 stuks officieel in Nederland geleverd. De vanaf prijs in die tijd was fl. 36.900,00. Johan Cruijff was een bekende Nederlandse SM rijder. Men zegt dat de tegenvallende resultaten te maken hadden met de technische complexiteit van de auto. Zo moest het onderhoud van de motor door een gespecialiseerde Maserati-monteur worden uitgevoerd.

Citroën SM 1971

Deze grijs metallic Citroën SM uit 1971 met tellerstand 2.620km wordt in eigen land te koop aangeboden door Gina Collector Cars. Nieuw is dit exemplaar geleverd in Zwitserland, te herkennen aan de afwijkende kentekenplaatverlichting. Onlangs is de techniek door een Nederlandse specialist nog onder handen genomen, daarbij is een motorrevisie uitgevoerd en zijn vereiste modificaties doorgevoerd. Met deze ingrepen zou de SM zeer betrouwbaar zijn zonder dat dit ten koste is gegaan van de originaliteit.

citroen-sm-1971-grijs-18

citroen-sm-1971-grijs-3 citroen-sm-1971-grijs-1

Onder de kap tref je dan ook een concoursniveau aan. De kosten van deze recente ingrepen? Een stevige € 40.000, aldus de facturen. Naar het prachtige stoffen interieur kunnen we wel blijven kijken, bovendien zou deze type bekleding zeldzamer zijn dan de leren variant. Deze SM is “voor de veeleisende collectioneur en fijnproever”, aldus de verkoper. Het prijskaartje van deze bloedmooie Citroën vermeldt € 119.500.

Deel hieronder je mening over deze Citroën!

Tags from the story
0 replies on “Citroën SM 1971”