Barnfind van de eeuw? Baillon collectie

Deze barnfind is HET gespreksonderwerp van de laatste dagen in de klassiekerwereld en dankzij onze vrienden van KlassiekerWeb kunnen wij hier nu ook verslag van doen. Waarschijnlijk had je al van gehoord van de unieke vondst van de Baillon collectie, ongelofelijk dat dit soort ontdekkingen nog steeds mogelijk zijn! Waar hebben we het over? Een spectaculaire Franse barn find van een verbazingwekkende collectie van verloren gewaande klassiekers. Waar barn finds regelmatig broodjes aap blijken te zijn, lijkt het hier toch om ‘the real deal’ te gaan. De kostbare collectie bestaat uit zestig auto’s waaronder een ex-Alain Delon Ferrari California Spider (37 exemplaren van gebouwd), een groot aantal Talbot Lago T26’s waaronder een Grand Sport Aérodynamique en een Cabriolet van ex-koning Farouk.

Een van de vele bijzondere modellen is één van drie ooit gebouwde Frua-bodied Maserati A6G Gran Sports, maar daarnaast bevat de collectie ook Bugatti’s, Hispano-Suiza’s, Talbot Lago’s, Panhard-Levassors, Maserati’s, Ferrari’s, Delahayes, Delages en nog veel meer.

Jaren geleden bestond de Roger Baillon-collectie uit ongeveer 200 zeldzame auto’s die de Franse eigenaar verzamelde tussen 1953 en 1966. De oudste auto in de collectie dateert uit 1912 en is een Renault viercilinder. De meeste moderne auto in de collectie in haar huidige vorm is een Ferrari Mondial, wat heel goed de daily driver van Baillon kan zijn geweest. De Fransman verschoof zijn verzamelwoede in latere jaren naar grotere voertuigen zoals treinen, maar tegenslagen met zijn bedrijven, dwongen hem tot de verkoop van ongeveer honderd auto’s. Een faillissement in 1978 zorgde ervoor dat de collectie met nog eens 100 auto’s werd uitgedund. Baillon had ooit plannen om de auto’s op te knappen en deze in een museum ten toon te stellen, maar zo ver is het nooit gekomen. De kleinkinderen van Baillon hadden geen notie van het bestaan van de collectie van opa Roger.

baillon_5

baillon_4

 

Matthieu Lamoure, Managing Director bij Artcurial Motorcars, kwam na een tip de collectie toevallig op het spoor: “Het gevoel dat ik had bij het betreden van dit pand is niet te beschrijven. We hadden geen idee wat we zouden aantreffen en we moesten door de achtertuin om een eerst blik naar binnen te kunnen werpen. Er stonden geïmproviseerde stallingen op het terrein met golfplaat op de daken. Uit de hoeveelheid konden we wel direct opmaken dat hier iets bijzonders stond. Beetje bij beetje kwamen we, dankzij de eigenaars, erachter dat we stonden te kijken naar de Baillon-collectie. Men dacht destijds dat alles verkocht was en hier stonden we dan te kijken naar de verloren collectie!”

Filmpje!

Bij een beetje barn find hoort natuurlijk ook een lijstje, leest u even mee met een zakdoekje bij de hand voor het kwijlen?

Amilcar C6 berline
Amilcar CGS
Ariès coach
Cabriolet Auto Union
Avions Voisin C15
Avions Voisin limousine C15
Avions Voisin C7 par Gallé
Ballot 8 cil limousine
Barré Torpedo
Berliet coupé chauffeur
Berliet Type VIGB 10HP Taxi Landaulet
Bugatti 57 Ventoux
Citroën Trèfle
Delage D6
Delage D8 coach
Delahaye 135 cabriolet Faget Varnet
Delahaye 135 coach Chapron
Delahaye 235 coach Chapron
Delahaye 235 coach Chapron
Delahaye 235 coupé Chapron
Delahaye Type 43 coupé chauffeur
Delahaye GFA 148 L
Delahaye Type 43 camionnette
Delaunay Belleville limousine VL8
Facel Vega Excellence
Ferrari 250 GT SWB California Spider
Ferrari 308 GTS i
Ferrari 400
Ferrari Mondial 3.2L cabriolet
Hispano Suiza H6B cabriolet Millon-Guiet
Hotchkiss cabriolet
Innocenti S cabriolet
Jaguar Type S 3.4 L
La Buire 12 A
Lagonda LG45 cabriolet
Lancia Thema 8.32
Lorraine Dietrich B3 / 6 plateau
Lorraine Dietrich B3 / 6 Torpedo par Grumman
Lorraine-Dietrich torpedo
Maserati A6G 2000 Gran Sport Frua
Mathis cabriolet
Mathis FOH
Packard cabriolet Super Eight
Panhard-Levassor Dynamic berline X77
Panhard-Levassor dynamische coupé X76
Panhard-Levassor limousine X72
Porsche 356 SC ex-Sonauto
Renault AX Torpedo
Renault Vivastella cabriolet
Sandford Cyclecar 3 roues
Singer Cabriolet
Talbot Lago 06/11 cabriolet
Talbot Lago baby cabriolet
Talbot Lago baby cabriolet
Talbot Lago Cadette 11
Talbot Lago coach
Talbot Lago T26 coach
Talbot Lago T26 Grand Sport Coupé Saoutchik
Talbot Lago T26 Record coupé Saoutchik
Talbot Lago T26 cabriolet Saoutchik ex-Roi Farouk

baillon_3

baillon_2

 

De waarde van de collectie wordt geschat op zo’n 12 miljoen Britse pondjes, ruim 14 miljoen Euro! Dit lijkt wat aan de behouden kant want alleen de Ferrari California zou al zo’n 10 miljoen op kunnen brengen. De collectie zal worden geveild tijdens Artcurial’s Retromobile veiling in Parijs in februari 2015.

Met dank aan KlassiekerWeb!

Deel hieronder je mening over dit artikel!

Tags from the story