Audi Sport Quattro

Vierwielaandrijving, vijf cilinders en een dikke turbo, dat concept werd uiteindelijk het handelsmerk van Quattro. Met de Audi Sport Quattro als grondlegger en, als je het ons vraagt, tevens het hoogtepunt in de geschiedenis van het merk. Dit is weer zo’n heerlijk iconisch rallykanon die je zelden te koop ziet staan. Zeker als het om de straatversie gaat met de korte wielbasis, de Audi Sport Quattro S1, waarvan slechts 224 exemplaren de fabriek hebben verlaten.

De straatversie van de Quattro werd in 1980 geïntroduceerd en al snel werd de auto ingezet bij rally’s. Eerst behoorlijk gelijkend op de straatversie leverde de Quattro ongeveer 300pk. Later werden er versies ontwikkeld om ook in de Group-B van het Wereldkampioenschap Rally actief te kunnen zijn. In 1984 werd de Quattro na homologatie als enige vierwielaandrijver toegelaten. De Audi Sport Quattro S1 was daarmee geboren en werd tevens in gelimiteerde oplage als straatversie verkocht. De straatversies leverden ruim 300pk, de rallyversie leverde al snel 450pk. De visuele verschillen ten opzichte van de normale Quattro zaten met name in de bredere wielkasten, de grote achtervleugel, de kortere wielbasis (2.2m) en de body van kevlar. De status van enige vierwielaandrijver in de Group-B was echter tijdelijk omdat Peugeot snel kwam met de 205 Turbo 16. Het debuut in 1984 was overigens allesbehalve succesvol omdat de auto regelmatig strandde met een oververhitte motor. Nadat de problemen verholpen werden door Audi wist men alsnog het wereldkampioenschap te veroveren. Uiteindelijk werd er als antwoord op Peugeot een verder ontwikkelde versie gemaakt, genaamd E2, die het zelfs tot 480pk
schopte.

Filmpje!

HET AANBOD

Deze originele Audi Sport Quattro uit 1985 in Alpinweiss met maar 89.900km op de teller wordt te koop aangeboden in Duitsland. De Sport Quattro is inmiddels een zeer gewilde klassieker die zich zelden laat zien op de aanbodsites. Volgens de verkoper bevindt de auto in zich in een zeer goed conditie en is de historie volledig gedocumenteerd. Weinig aanbod en veel vraag leidt tot stevige prijzen en dat is hier niet anders! De verkoper vraagt € 299.900 voor de rally legende. Zie HIER voor de advertentie op Mobile.de.

Deel hieronder je mening over deze Audi!

Tags from the story
0 replies on “Audi Sport Quattro”