Aston Martin DB2 /4 Bertone Spyder

Deze Aston Martin DB2/4 Bertone Spyder wordt in Engeland te koop aangeboden door JD Classics, veel zeldzamer gaat het niet worden! Het betreft namelijk één van de zes linksgestuurde chassis van de DB2/4 die naar Italië werden vervoerd om daar bij Bertone te worden voorzien van een nieuwe, door Scaglione ontworpen, body voordat deze door de Amerikaanse importeur S.H. Arnolt werd geïmporteerd. Dit betreft chassis LML 505 en is één van de drie exemplaren die als Spyder werd geleverd waarvan dit de enige is met deluxe specificaties voor straatgebruik. Later zouden er nog twee exemplaren gebouwd worden voor gebruik op het circuit.

Arnolt was een bekend industrieel uit Illinois en begon vlak na de Tweede Wereldoorlog met het importeren van Britse auto’s. Hij was ook het brein achter deze Brits-Italiaanse creatie waarvan hij vermoedde dat er vraag naar zou zijn in de USA. Eerder verkocht hij al een variant van Bertone op de MG TD in de jaren ’52 en ’53 waarvan er zo’n 100 exemplaren werden afgeleverd.

aston-martin-db24-bertone-spider-10

aston-martin-db24-bertone-spider-07 aston-martin-db24-bertone-spider-09

Dit unieke exemplaar van de Aston Martin DB2 /4 Bertone Spyder werd eind 1953 gefabriceerd en zoals gezegd afgeleverd met alles wat gebruik op de openbare weg aangenaam maakte. Onder de kap lag een vernieuwde 3.0 zescilinder. Arnolt had de stille hoop dat David Brown onder de indruk zou zijn van de creatie, echter het omgekeerde gebeurde waardoor de productie na 8 exemplaren alweer ophield. Nadat de auto als showmodel was gebruikt kwam deze in 1954 in handen van de eerste eigenaar, ene Mr Leonard W. Jarosz uit Detroit Michigan. Daarna kende de Aston meerdere eigenaren die er relatief weinig mee reden getuige de originele staat en lage kilometerstand van 64.000 miles eind jaren ’70. Toen werd de auto aangeboden voor een restauratie waarna deze werd opgenomen in een Zwitserse collectie. In de jaren ’90 keerde de auto weer terug naar zijn geboorteland, ook als onderdeel van een verzameling. In 2004 werd de tweede bare-metal restauratie afgerond. Toen bleek ook dat de Bertone nooit schade had gekend en het chassis en body uitstekend bewaard zijn gebleven. Ook de motor en versnellingsbak matchen met het chassisnummer.

Nu komt deze spectaculaire klassieker in perfecte staat weer beschikbaar voor een volgende eigenaar in zijn originele specificaties, Chichester Blue paint met een blauw interieur. En voor de rijders onder ons, de Bertone is toegelaten voor de Mille Miglia. De prijs is op aanvraag, dan weet je genoeg…

Deel hieronder je mening over deze Aston Martin!

Tags from the story
0 replies on “Aston Martin DB2 /4 Bertone Spyder”