Apollo GT 5000

De Amerikaanse fabrikant van deze Apollo GT5000 produceerde sportauto’s met Italiaanse invloeden. De Amerikaanse techniek werd gecombineerd met handgemaakte aluminium carrosserieën uit Italië in zowel open tweezitters als fastbacks.

Frank Reisner en Milt Brown hadden een gezamenlijke droom, een Amerikaanse antwoord op de Europese GT’s zoals de Aston Martin DB4. De heren ontmoetten elkaar tijdens de Grand Prix van Monaco in 1960. Een deal werd gemaakt met het Italiaanse Intermeccanica die verantwoordelijk werd voor de carrosserie. In Oakland, Californië, werden de auto’s verder geassembleerd. Het eerste prototype bleek qua vormgeving niet goed in verhouding te zijn, de neus was te lang en het achteruitzicht was beperkt, waarop besloten werd om voormalig Bertone stylist Franco Scaglione aan te trekken om het ontwerp te herzien.

De eerste productieversie werd voor het eerst getoond in New York in 1965 en werd goed ontvangen. De prijs was destijds $6000 en er werd een topsnelheid geclaimd van 240 km/u. De aandrijving was afkomstig van een 3.5 liter of 4.9 liter Buick V8 gekoppeld aan een handgeschakelde vierversnellingsbak.

Totaal zouden er slechts 66 exemplaren de fabriek verlaten tot aan 1971. Overigens niet zonder hobbels, er zouden diverse doorstarts plaatsvinden omdat financieel succes uitbleef. Erg jammer omdat autojournalisten de auto’s goed hadden ontvangen. Het feit dat er slechts één verkooppunt was in Californië was waarschijnlijk mede oorzaak van het uitblijven van succes.

De Apollo GT 5000 in dit item wordt te koop aangeboden in Nederland. Nadat de auto het licht zag in 1961 zijn er slechts 61.500 kilometers mee gereden. Deze versie beschikt over het grote 4.9 liter Buick blok. Volgens de verkoper verkeert de auto in een voortreffelijke conditie, zowel technisch als optisch. De historie schijnt uitvoerig gedocumenteerd te zijn met rekeningen, foto’s, oude autobladen en oorkondes/prijzen die de auto heeft ontvangen op tentoonstellingen. Bij een exclusieve auto als deze hoort een exclusieve prijs, € 169.000. Is het niet een plaatje? Zie HIER voor de advertentie van Veni Vidi Vici Classis Cars.

Geef hieronder je mening over deze auto!

Tags from the story
0 replies on “Apollo GT 5000”