7 redenen waarom klassieke auto’s populair zijn

James May deed ooit de gevleugelde uitspraak over klassieke auto’s “if they were any good, they’d still be made”. Je kan met zekerheid een sluitend betoog houden waarom oldtimers en youngtimers slechter zijn dan moderne exemplaren. Deze laatste zijn namelijk sneller, hebben een betere handling, zijn meer betrouwbaar, comfortabeler, zuiniger etc. Bovendien zijn moderne auto’s vaak goedkoper om te rijden. Toch zijn klassieke auto’s leuker, veel leuker! Hieronder 7 redenen waarom klassieke auto’s nu zo populair zijn:

1. Het ontwerp: klassieke auto’s zijn ontworpen in het analoge tijdperk waarbij de lijnen met potlood op papier werden gezet. Nu domineert de windtunnel en de techniek die persé, ook vanwege veiligheidsredenen, schuil moet gaan onder de koets. De mooiste ontwerpen hebben we al lang achter ons gelaten, punt.

2. Vakmanschap: vroeger werden auto’s grotendeels met de hand gebouwd en was er een enorm oog voor detail. Met de huidige massaproductie is dat verloren gegaan en onbetaalbaar geworden. Daarnaast ging vorm veelal boven functie met meer sexy lijnen als gevolg.

3. Beleving: de techniek van klassieke auto’s is eveneens analoog en goed te begrijpen voor de meesten. Het geluid is ongefilterd en de geuren van benzinedampen en olie komen je tegemoet. Bovendien is er geen ABS of traction control waardoor het op de stuurmanskunst van de berijder aan komt, spannend en o zo vermakelijk. Wanneer de als berijder eindelijk het samenspel hebt gevonden met je klassieke auto is dat een hemels gevoel.

4. Nostalgie: veel oldtimers hebben een bijzondere ontstaansgeschiedenis, waren succesvol in de racerij of kennen een reeds lange geschiedenis in de familie. Hoe dan ook, er zit een verhaal bij. En dat maakt het extra waardevol een stukje geschiedenis te bezitten.

5. Het is een uniek bezit: voor geld is alles te koop, echter een nieuwe Ferrari Daytona ga je niet krijgen. Hoeveel geld je ook neertelt. Nee, over het algemeen is het een uitdaging om de juiste klassieker te vinden en dan ook nog het geluk te hebben dat de eigenaar wil verkopen. Elke auto is uniek, ken zijn eigen geschiedenis en verkeert weer in een andere conditie. Een klassieke auto is per definitie cool.

6. Het schept een band: zo ontmoet je leuke andere Petrolheads die spontaan een praatje met je aanknopen, zo kan je uren lullen over je favoriete hobby en gelijkgezinden ontmoeten. Wie wil dat nou niet?

7. Het verveelt nooit: klassiekers zijn niets voor niets klassiekers, dat terwijl je vaak na drie jaar wel uitgekeken bent op je daily driver. Het mooie is dat klassiekers rijpen, lang niet elke begeerlijke klassieker werd in zijn beginjaren op waarde geschat. Echter wanneer je terugkijkt kan je ze uitstekend scheiden van een gewone “oude auto” omdat dat bepaalde model een hoogtepunt in design, handling of vakmanschap was.

Daarom houden we van klassieke auto’s en zullen we dat ook altijd blijven doen.

Deel hieronder je mening over dit artikel!

2 replies on “7 redenen waarom klassieke auto’s populair zijn”
  1. says: Roland Willemsen

    Moet staan: helemaal mee eens en niet helaas. Moderne techniek die je zogenaamd corrigeert……….

Comments are closed.