Suixtil, de eerste racekleding ooit

De kans is groot dat je dit kledingmerk helemaal niet kent. Maar, ken je namen als Juan Manuel Fangio en Stirling Moss wel? Zij en veel andere coureurs uit hun tijd droegen Suixtil; de eerste racekleding ooit. Vervaardigd door de gelijknamige kledingfabriek in Buenos Aires, Argentinië, toonaangevend merk voor dames- en herenkleding en voor maatpakken.

Elegant

In de jaren ’40 ondersteunt Suixtil-eigenaar Salomon Rudman zijn vriend Fangio zodat hij een Chevrolet kan aanschaffen om aan ‘road races’ mee te doen. Dan al prijkt boven de voorruit het Suixtil-logo. In 1948 gaat de Escuderia Suixtil met steun van de Argentijnse regering en de coureurs Juan Manuel Fangio, Jose Froilan Gonzalez, Onofre Marimon en Benedicto Campos racen in Europa. Met hun Maserati’s  en Ferrari’s winnen ze tal van races. Wat opvalt is hun elegante racekleding: lichtblauwe racebroeken en zachtgele polo’s; de kleuren van de Argentijnse vlag.

Suixtil 02 Suixtil 04

 

Praktische details

De racebroek, een absolute primeur in de racewereld van toen, is speciaal ontworpen op verzoek van de coureurs en heeft opvallend praktische details. Zoals een enkelband met knoop zodat je broek niet verstrikt raakt tussen de pedalen. Een elastische broekband voor optimaal comfort. En diepe zakken voor gereedschap, omdat coureurs toen vaak zelf aan hun racewagen moesten sleutelen. Om de hitte in de cockpit draaglijker te maken waren de racebroeken geweven uit zeer licht katoen.

Suixtil 06

Original race gear

Deze allereerste racekleding ooit geeft Suixtil het volste recht om als enige merk ter wereld de titel ‘original race gear’ te dragen. Doordat Fangio de kleding aan zijn collega-coureurs weggaf werd Suixtil kleding al snel de standaard op de racecircuits. Alle bekende helden uit die tijd droegen Suixtil, met naast de Argentijnen: Stirling Moss, Jo Bonnier, Maurice Trintignant, Wolfgang von Trips, Hans Herrmann, Edgar Barth, Paul Frère, Olivier Gendebien, Harry Schell, Jean Behra, Masten Gregory en vele, vele anderen.

Tweede leven

Midden jaren ’60 overlijdt Rudman en worden brandvrije raceoveralls verplicht. Door het ontbreken van een opvolger verdwijnt Suixtil van de markt. Dertig jaar later wordt het praktisch vergeten merk herontdekt en opnieuw gedeponeerd. In 2008 wordt Suixtil opnieuw gelanceerd met als basis de ‘Heritage line’; een getrouwe en liefdevol samengestelde recreatie van de racekleding en het assortiment van weleer. Net als in de hoogtijdagen. Sindsdien is het merk weer op topevenementen over de hele wereld aanwezig, kleedt het bekende teams en individuen en is het legendarische logo weer op veel bijzondere (race)auto’s te zien.

Suixtil 03 Suixtil 05

At life speed

De aandacht voor details en het trouw blijven aan de originele stoffen, patronen en modellen zorgen ervoor dat het roemruchte raceverleden behouden blijft. Als fantastische en levendige herinnering aan het heldendom, de vriendschappen en de constante drive om de grenzen te verleggen die de coureurs uit vroeger jaren kenmerkten en dat nog steeds doen. Dat maakt Suixtil uniek en authentiek. De enige kleding om in stijl naar races, rally’s en concoursen van klassieke auto’s te gaan.

Suixtil. Dress like the legends. At life speed.

Deel je mening over dit artikel hieronder!

Tags from the story
0 replies on “Suixtil, de eerste racekleding ooit”