Volkswagen T1 Camper Westfalia

De Volkswagen t1 was de eerste in de reeks bestelwagens van de Duitse autofabrikant. Na de Volkswagen Kever was de T1 het tweede model dat Volkswagen op de markt bracht, vandaar de interne benaming Typ 2.

De eerste schetsen voor de T1 zijn van de hand van de Nederlandse Volkswagen-importeur Ben Pon. Tijdens een bezoek aan de VW-fabriek in 1947 zag hij een transportauto rijden die gebaseerd was op de bodemplaat van een VW Kever, een idee was geboren. In 1948 werd door VW besloten de schetsen verder uit te werken, daarbij bleek al snel dat de bodemplaat van de Kever te zwak was onder vollast en werd er een ladderchassis met een zelfdragende carrosserie toegepast. Het eerste ontwerp bleek nogal over een hoge luchtweerstand te beschikken waarop werd besloten meer afgeronde vormen in het ontwerp toe te passen. Op 8 maart 1950 rolden de eerste T1 modellen van de band met de kenmerkende metalen spijl in het midden van de voorruit. Later leverde dit de bijnaam “spijlbus” op. Volkswagen was hiermee de grondlegger van de bus die tevens geschikt was voor personenvervoer. De T1 zou tot eind 1967 in productie blijven tot de opvolger T2 werd geintroduceerd. De T2 zou tot 2013 in Brazilië in productie blijven tot veiligheidseisen zoals airbags een einde maakten aan een lange carrière.

Qua motorisering volgde de T1 de Volkswagen Kever dus werd er een 1131cc viercilinder boxermotor toegepast van 25pk. Uiteraard achterin geplaatst en luchtgekoeld. Later zouden er sterkere versies leverbaar worden tot maximaal 53pk.

Volkswagen T1 Camper Westfalia

Deze Volkswagen T1 Camper Westfalia uit 1967 wordt te koop aangeboden in Duitsland via Classic-Trader. Het betreft een origineel door Westfalia gebouwd exemplaar in Perlweiss met een grijs stoffen met beige kunstlederen interieur. De teller geeft ruim 21.000 miles weer wat doet vermoeden dat dit exemplaar nieuw geleverd is in de USA.

 

Onduidelijk is of het gaat om een origineel of gerestaureerd exemplaar, echter afgaande op de foto’s lijkt de coole camper in een goede staat te verkeren. Bonus is de omvangrijke uitrusting uit de jaren ’60 en ’70 die nog altijd aanwezig is. Voor 59.900 ben je the king of cool deze zomer.

Deel hieronder je mening over deze Volkswagen!

Tags from the story
0 replies on “Volkswagen T1 Camper Westfalia”