Triumph Stag 1971

De Triumph Stag is een vierzits open GT geproduceerd tussen 1970 en 1978. De directeur van het Engelse Triumph, Harry Webster, was bevriend met de Italiaanse ontwerper Giovanni Michelotti die een Triumph 2000 ombouwde tot het eerste prototype van de Stag. Webster was meteen verkocht toen hij de auto in het echt zag en besloot direct de Stag in productie te nemen. De Stag moest het Engelse alternatief worden voor de legendarische Mercedes-Benz SL. De vierzits Stag kreeg standaard een T-bar om aan de Amerikaanse veiligheidseisen te voldoen in geval van een koprol.

Onder de motorkap werd een nieuwe in eigen huis ontworpen 2.5 liter V8 geplaatst die later werd vergroot naar 3.0 liter. De klant kon kiezen uit een handgeschakelde of automatische versnellingsbak waarvan de laatste veruit het meeste verkocht is. De eerste kennismaking van het publiek met de Stag leidde tot enthousiaste reacties, echter ging de reputatie van de auto snel achteruit door vele mechanische problemen. Time Magazine noemde de Stag zelfs één van de slechtste auto’s ooit gemaakt. Omdat Britisch Leyland in die periode niet over voldoende middelen beschikte om de problemen op te lossen was het geen verkoophit en bleef de Stag relatief zeldzaam. Er zouden uiteindelijk 25.877 Stag’s van de band rollen waarvan 6.780 hun weg vonden naar de USA

HET AANBOD

Deze Triumph Stag in chique donkerblauw is wel een heel bijzonder exemplaar en wordt te koop aangeboden in Nederland. De Stag beschikt niet alleen over een 4.6 John E England Range Rover blok maar ook over een BMW 7-serie automaat en BMW differentieel. Daarmee rijdt de Triumph perfect en is de betrouwbaarheid een stuk hoger dan het origineel. Daarnaast zijn er andere interessante features aanwezig zoals: Edelbrock inlaat performer 3.51, 123 ontsteking Hebels, Weber 4 kanaals carburateur, Aluminium radiator, RVS op maat gemaakte spruitstukken/uitlaat en een elektronische snelheidsmeter. De prijs van deze unieke Brit is € 32.500. Met dank aan Rogier voor de tip!

Deel hieronder je mening over deze Triumph!

0 replies on “Triumph Stag 1971”