Toyota 2000GT

Er staat weer een spectaculaire veiling op de agenda van RM-Auctions op 14 mei a.s. in Monaco met een zeer indrukwekkende kavellijst. We zullen de komende weken hier dan ook regelmatig aandacht aan besteden. Om te beginnen met deze fraaie Toyota 2000GT.

In 1965 werd het model voor het eerst getoond aan het grote publiek tijdens de Tokyo Motor Show. De 2000GT was niet alleen de Japanse entree van de wereldwijde sportautomarkt maar ook Toyota’s eerste sportauto. De Japanners wilden zich bewijzen ten opzichte van de geijkte Europese en Amerikaanse autofabrikanten. De grondlegger was echter Yamaha die had besloten een sportwagen te ontwikkelen nadat ze jarenlang motoren hadden geproduceerd. Nadat Nissan het project had afgewezen vond men in Toyota een gewillige bondgenoot.

Onder de lange motorkap lag een 2.000cc Yamaha zescilinder lijnmotor met drie carburateurs met een vermogen van 150pk. Rondom werden er schijfremmen gemonteerd en beschikte het model over onafhankelijke wielophanging voor en achter. Racesuccessen dragen altijd bij aan de begeerlijkheid van een auto, dat is bij deze Toyota 2000GT niet anders. Zowel het fabrieksteam als de welbekende privérijder Carrol Shelby boekten een fraaie reeks van overwinningen op het circuit, zoals de Fuji 24-uurs race in 1967. Ook verscheen de auto kort in de Bond film “You Only Live Twice”.

De planning was om ongeveer 1.000 exemplaren te bouwen, echter bleef de teller steken op 351 stuks toen de productie in 1970 gestaakt werd. De tegenvallende verkopen kwamen voort uit de hogere prijs ten opzicht van gevestigde sportauto’s als de Porsche 911, Jaguar E-Type en de Chevrolet Corvette.

Zie onderstaande video voor meer achtergrondinformatie:

Deze Toyota 2000GT met chassisnummer MF10-10174 is geproduceerd op 19 januari 1968 en wordt nu te koop aangeboden door de Japanse eigenaar. Hij rolde als Pegasus White exemplaar van de band met het stuur rechts aangezien deze bestemd was voor de Japanse markt. Onlangs is de 2000GT  omvangrijk gerestaureerd. Werkelijk alles is aangepakt, zo is er ook nieuwe laklaag aangebracht en zijn de fraaie Borrani wielen gemonteerd. Een zeer exclusieve sportauto met een interessante geschiedenis als grondlegger van de Japanse sportauto-industrie. De verwachte opbrengst is € 545.000 tot €620.000. Zie HIER voor de advertentie van RM-Auctions.

Deel hieronder je mening over deze auto!

Tags from the story
0 replies on “Toyota 2000GT”