Alfa Romeo 164 3.0 V6

Alfa Romeo heeft een zeer rijke geschiedenis en een fraaie reeks begeerlijke klassiekers voortgebracht. Ook de jongere modellen, zoals de Alfa Romeo 75, raken steeds meer in trek. Zou deze Alfa Romeo 164 3.0 V6 over een aantal jaren de klassiekerstatus kunnen bereiken? Voordat we die vraag proberen te beantwoorden kijken we naar de historie van het model.

De Alfa Romeo 164 verscheen in 1987 ten tonele als opvolger van de 90 en  maakte onderdeel uit van het zogenaamde Type 4 project samen met Saab, Lancia en Fiat. Alle vier fabrikanten waren voornemens om een grote middenklasser te ontwikkelen, door dit gezamenlijk te doen konden er kosten bespaard worden. Een gevoelige stap was dat Alfa Romeo hierdoor afscheid moest nemen van de kenmerkende achterwielaandrijving. De Saab 9000, Lancia Thema verschenen al in 1984, de Fiat Croma dienden zich een jaar later aan.

Ondanks de voorwielaandrijving werd de 164 erg goed ontvangen en dat kwam met name door zijn destijds spectaculaire vormgeving van de hand van Pininfarina. De belijning met de V-vormige grille en de vouw in de zijkant zou model staan voor de komende generaties Alfa Romeo’s. Voor het behoud van het karakter werden er motoren van Alfa Romeo zelf toegepast. De vierwielaangedreven Q4 versie is waarschijnlijk de meest begeerlijke versie met een 232pk sterke zescilinder.

De 164 staat momenteel niet bepaald in de belangstelling als interessante youngtimer, echter is het een sportief rijdende, ruime en scherp gelijnde sedan. Zeker met een dikke zescilinder onder de kap een erg fijne temperamentvolle Italiaan. Puristen houden nu eenmaal van achterwielaandrijving, de voorwielaandrijving van de 164 zou er dus weleens voor kunnen zorgen dat het model nooit de klassiekerstatus gaat bereiken.

Deze Alfa Romeo 164 3.0 V6 uit 1991 wordt te koop aangeboden in Nederland door Prins Classics. Onder de kap ligt de 192 pk sterke 2.959cc V6 uit de Alfa Romeo 75 die een topsnelheid van 235 km/u mogelijk maakt. De sprint van 0 naar 100 duurt 7.6 seconden. De auto heeft momenteel 147.300km op de teller staan. Erg fraai is het leren Recaro interieur met de rode stiksels. Sowieso zit de auto erg dik in de opties, zo is er ook een schuifdak gemonteerd. De prijs van deze “Bella Macchina” is € 5.900 . Zie HIER voor de advertentie van Prins Classics.

Deel hieronder je mening over deze auto!

Tags from the story
0 replies on “Alfa Romeo 164 3.0 V6”