Saab 96 GL

De Saab 96 is van 1960 tot 1980 in productie geweest totdat de Saab 99 zich als opvolger aandiende. Dit was het model waardoor Saab internationaal bekend werd, mede door de innovaties op het gebied van veiligheid en de successen in de autosport.

De eerste 96 had een 750cc driecilinder motor met mengsmering onder de kap die 38pk leverde. Vanaf 1963 werd de cilinderinhoud vergroot naar 841cc waardoor er 40pk uit het blokje kwam. Dezelfde motor werd eveneens leverbaar als een 57pk versie met drie carburateurs, het was deze motor die in de Sport en Monte Carlo lag. Vanaf 1967 kwam de 96V4 beschikbaar met viercilinder Ford Taunus motoren variërend van 55pk voor de basisversie tot 65pk voor de Monte Carlo.

Filmpje!

De versnellingsbak had in eerste instantie drie verzetten, later zou daar een vierde versnelling aan toegevoegd worden. Bijzonder was dat de bak voorzien was van een vrijloop wat noodzakelijk was om smeringsproblemen bij de tweetaktmotor met gesloten gasklep te voorkomen, zoals bijvoorbeeld bij het bergafwaarts rijden.

Erik Carlsson is onlosmakelijk verbonden met de 96 door de vele internationale rallysuccessen met hem achter het stuur. De successen in de RAC Rally en Monte Carlo bevestigde de betrouwbare en degelijke reputatie van de Saab 96.

HET AANBOD

Deze groene Saab 96 GL uit 1978 met maar 86.500km op de teller wordt te koop aangeboden in België. De auto oogt smetteloos en er is volgens de verkoper nog nooit aan gelast. De verkoper geeft helaas geen uitvoerige omschrijving over de staat en historie van de Saab. Op basis van de foto’s lijkt het een zeldzaam net en origineel exemplaar. De prijs is € 12.500. Zie HIER voor de advertentie op Autoscout24.nl.

Deel hieronder je mening over deze Saab!

Tags from the story
0 replies on “Saab 96 GL”