Oldtimer of youngtimer zelf verkopen of via een tussenpersoon?

Je hebt het besluit genomen om je geliefde oldtimer of youngtimer te verkopen, echter hoe pak je dat aan? Neem je een specialist in de arm, een zogenaamde tussenpersoon? Of ga je zelf aan de slag in de hoop het beste verkoopresultaat te boeken? Hieronder de voor- en nadelen van beide keuzes.

1. Kosten: zelf verkopen is per definitie goedkoper, het is namelijk zo dat een tussenpersoon een bedrag in rekening zal brengen voor de bemiddeling. Ook zie je vaak bij partijen die oldtimers en youngtimers in consignatie hebben een minimale prijs afspreken met de klant en alle opbrengst hoger dan het afgesproken bedrag voor zichzelf houden. Over het algemeen gaat het over forse bedragen, het is niet ondenkbaar dat het richting bedragen als € 10.000 gaat. En dat is ook goed verklaarbaar, de bemiddelaar houdt er in de regel een dure showroom op na waar personeel rondloopt die klanten moeten kunnen ontvangen.

2. De plek: wanneer je auto via een tussenpersoon te koop staat wordt deze vaak gestald in een showroom, waarschijnlijk is dat niet een efficiënte plek. Het internet, daar ontmoet vraag en aanbod elkaar, dan maakt het dus in eerste instantie niet zoveel uit waar de auto staat. Althans wij kennen geen kopers van klassiekers die alle showrooms bezoeken in de hoop het model te vinden die ze zoeken. Het is niet voor niets dat de importeurs van nieuwe auto’s momenteel een strategie volgen van minder showrooms en meer beleving. Bovendien zo lang jouw auto niet verkocht in een showroom staat kan je er niet van genieten, ook is stilstaan niet goed voor je auto. Dat is nou ook weer zonde.

3. Presentatie: helaas zien we dat ook bij “professionele” tussenpersonen de presentatie onder de maat is, al zijn er gelukkig ook een aantal mooie uitzonderingen te vinden. Een goede presentatie begint met professionele foto’s en een goede omschrijving, bij voorkeur ook in Duits en Engels vertaald aangezien de markt van oldtimers en youngtimers een internationale is. Die werkzaamheden zijn niet voor iedereen weggelegd, echter wel in te kopen als particuliere verkoper.

4. Tijd: zelf je oldtimer of youngtimer verkoper kost tijd, denk aan het maken van de omschrijvingen, het plaatsen op de aanbodsites en de merkenforums tot en met het ontvangen van klanten, doen van onderhandelingen etc. Het is uiteraard prettig als een tussenpersoon je hierin kan bijstaan zodat je er geen omkijken naar hebt. Het is dus een afweging tussen tijd- en geldinvestering. Overigens is onze ervaring dat dergelijke auto’s altijd erg leuke ontmoetingen oplevert met enthousiaste liefhebbers voor het betere “petrol talk”.

5. Kennis: professionele kopers hebben door de jaren heen veel kennis opgebouwd inzake het vaststellen van de juiste waarde en kunnen vaak goed inschatten wat de staat van het aanbod is en ook wat eventuele bijkomende kosten zijn, bijvoorbeeld in geval van het willen verbeteren van de auto. Aan de andere kant weet je zelf vaak het meeste van de auto aangezien je er zelf (vaak jaren) in hebt rondgereden. Elke onderhoudsbeurt en reparatie staat je vaak helder voor de geest en als je dat dan ook nog kan onderbouwen met facturen etc. wekt dat alleen maar vertrouwen bij een potentiële koper.

Conclusie is dus dat je verkoop van je bolide dus prima zelf kan doen! Toch kiezen weinig particulieren voor zelf verkopen omdat er op een aantal vlakken toch professionele diensten benodigd zijn. Denk hierbij aan het optimaal gebruik maken van het internet, je moet wel weten waar je de auto het beste kan plaatsen en een ingang hebben voor een goede vertaling van de teksten wanneer je deze internationaal wil plaatsen. Maar ook professionele foto’s en het maken van een taxatierapport is vakwerk en kan je het beste overlaten aan vakmensen. Wij zijn ook van mening dat het prettig is om bijvoorbeeld onderhandelingen uit handen te kunnen geven doordat je dan niet emotioneel betrokken bent. Kortom; door je eigen inspanningen te combineren met dit vakwerk krijg je maximaal resultaat! Wil je weten hoe wij dat doen? Check onze pagina oldtimer en youngtimer verkopen en onze verkooppakketten.

Deel hieronder je mening over dit artikel!

 

0 replies on “Oldtimer of youngtimer zelf verkopen of via een tussenpersoon?”