Lotus Esprit S3

De Lotus Esprit is maar liefst 28 jaar in productie geweest tussen 1976 en 2004, uiteraard werd het model door de jaren heen steeds verder verbeterd. Het begon met een conceptmodel op de Autosalon van Turijn in 1972 van de hand van de Italiaanse ontwerper Giorgetto Giugiaro. Men was voornemens het model Kiwi te noemen maar dat zou betekenen dat er met de jarenlange traditie gebroken werd alle Lotus benamingen met een “E” te laten beginnen. De Esprit was geboren. Het definitieve productiemodel werd voor het eerst getoond op de Paris Motor Show als opvolger van de Europa.

De Lotus Esprit S1 was het eerste model uit een lange reeks en beschikte over een stalen chassis met een polyester body.  Een viercilinder middenmotor, afkomstig uit de Jensen Healey, zorgde voor de aandrijving en leverde 162pk. De Esprit voldeed aan de Lotus filosofie wat neer komt om auto’s zo licht mogelijk te bouwen, de weegschaal gaf bij de Esprit nog geen 1.000kg aan. Dat leverde een heel goed sturende auto op, echter de klanten hadden behoefte aan meer vermogen.

Overigens kreeg de S1 grote bekendheid door zijn optreden in de Bond film “The Spy Who Loved Me” in 1977 waarbij de auto naar duikboot transformeerde. Die bewuste auto is onlangs verkocht door RM Auctions voor £650.000.

De S3 werd in april 1981 geintroduceerd samen met de Turbo Esprit. Zowel het interieur als het exterieur kreeg een update. De S3 had een door Lotus zelf ontwikkelde 2.2 liter onder de kap met 162pk.

Zie hieronder een filmpje van een Britse Lotus Esprit berijder:

Deze Lotus Esprit S3 uit 1981 met originele motor en versnellingsbak wordt te koop aangeboden in Polen. Volgens de verkoper is de S3 omvangrijk gerestaureerd met respect voor originaliteit, wat ook blijkt uit de typische Lotus kleurstelling. De omschrijving in de advertentie is erg beperkt, er wordt niets vermeld over de historie en kilometrage. De prijs is £17.000. Zie HIER voor de advertentie op CarAndClassic.

Geef hieronder je mening over deze auto!

Tags from the story
0 replies on “Lotus Esprit S3”